Pooperativni zastoj urina in zgodnja repozicija nenapetostnega traku - Lužnik, Marijan (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Namen prispevka je prikazati možen način sanacije pooperativnega zastoja urina po operaciji z nožničnim nenapetostnim trakom (TVT). Metode. Na našem oddelku smo od decembra 1999 do maja 2003 opravili 100 minimalno invazivnih operativnih posegov TVT: Pri petih operirankah je prišlo do mikcijskih motenj in zastoja urina, ki smo ga izmerili s kateterizacijo mehurja. Za revizijo in repozicijo nenapetostnega traku smo se odločili pri zaostanku urina nad 100 ml Rezultati. Z zgodnjo repozicijo nenapetostnega traku smo uspešno odpravili zastajanje urina po osnovni operaciji TVT. Po repoziciji se je takoj vzpostavilo uriniranje brez zaostanka urina in ohranilakontinenca, ki je bila prisotna tudi ob kontroli po šestih tednih in po treh mesecih. Zaključki. Pooperativni zastoj urina lahko uspešneje odpravimo z repozicijo nenapetostnega traku kot z morebitno prekinitvijo trakus prerezanjem ali s prekinitvijo in hkratnim podaljšanjem nenapetostnega traku.
Keywords: kirurško zdravljenje; Pooperativne komplikacije; Postoperative Complications; Surgery; Surgery, Minimally Invasive; therapy; Urinary Incontinence; Urinary Retention; Urinska inkontinenca; Urinska retencija; urologija; zastoj urina; zdravljenje