Autistic spectrum disorders and creativity - Aleksandrovich, Maria (Revija za elementarno izobraževanje, 2014)
Namen prispevka je orisati rezultate pilotske raziskave, v kateri smo primerjali risbe običajno razvitih predšolskih otrok in otrok z motnjami avtističnega spektra iste starosti. V raziskavi smo uporabili Goodenough-Harris Drawing test (GHDT) (1926, 1963). Analizirali smo avtoportrete otrok iz obeh skupin z vidika kategorij kot so črta, velikost, barva in detajli. Za ugotavljanje razlik med skupinama smo uporabili statistično analizo variance. Rezultati kažejo, da v risbah proučevanih skupin z vidika uporabljenih črt, velikosti, barv in detajlov ni statistično pomembnih razlik.
Keywords: drawing; otroci s posebnimi potrebami; autism; avtizem; creativity; TD children; ustvarjalnost; ASD children; risbe; avtoportreti; auto-portrait; predšolski otroci; primerjalne študije