Okužba sečil pri dojenčkih in majhnih otrocih - Kersnik-Levart, Tanja (Medicinski razgledi, 2005)
V preglednem članku o okužbi sečil pri dojenčkih in majhnih otrocih avtorja opredelita osnovne pojme izrazoslovja, prikažeta pogostnost in patogenezo bolezni ter raznolikost klinične slike. Posebej poudarita, da je osnova za zdravljenje natančna diagnoza, ki temelji na urinokulturi primerno odvzetega vzorca seča. Poudarita potrebo po zgodnjem zdravljenju, zlasti pri otrocih v prvem letu starosti. Opisani so zdravljenje, napoved izida bolezni ter slikovne in funkcijske preiskave po preboleli okužbi sečil. Prikazano je priporočeno zaporedje preiskav. Vsebina članka je usklajena in potrjena na strokovnem kolegiju Kliničnega oddelka za nefrologijo Pediatrične klinike in predstavlja doktrinarno stališče. V pričujočem članku z izrazom okužba sečil pojmujemo bakterijsko okužbo sečil pri dojenčkih in majhnih otrocih, razen tam, kjer je posebej poudarjeno, da sta etiologija bolezni ali starost bolnikov drugačna.
Keywords: Bakterijske infekcije; Urinary Tract Infections; Piurija; Pyuria; Proteinuria; Proteinurija; Radioizotopna renografija; Bacterial Infections; Diagnosis; Sečila, infekcije; Dojenček; Drug Therapy; baby; Otrok predšolski; Radioisotope Renography; Infant; Urografija; Vezikoureteralni refluks; Child, Preschool; sečila; Vesico-Ureteral Reflux; Urography; infekcije; dojenčki