Analiza življenjskega cikla in priložnosti za zmanjševanje vplivov lesne industrije na okolje - Remic, Katarina (Les (Ljubljana), 2022)
Analiza življenjskega cikla (LCA) je metoda ocene vplivov na okolje, ki jih ima neki izdelek ali storitev v času celotnega cikla – od pridobivanja surovin do odlaganja na deponijo. LCA sestavljajo štiri faze, ki se med seboj prepletajo in so standardizirane s standardoma ISO 14040:2006 in ISO 14044:2006. Zaradi vsestranske uporabnosti in celostnosti pri sprejemanju strateških odločitev uporaba LCA hitro narašča. Porast uporabe se opaža tudi v lesnopredelovalnem sektorju.
Keywords: krožno gospodarstvo; LCA; lesnopredelovalni sektor; okoljski vplivi; trajnost; življenjski cikel