A model of holistic support to the schools implementing change and evaluation of distributed leadership effects - Rupnik Vec, Tanja (Vodenje v vzgoji in izobraževanju, 2014)
Sestavek opisuje inovativen pristop k izvajanju sprememb v šolskih skupnostih, ki ga je od leta 2003 do leta 2006 razvijal Zavod Republike Slovenije za šolstvo (ZRSŠ). Model celostne podpore je usmerjen v podporo organizacijskemu učenju in izboljševanju prakse z razporejenim vodenjem. Ravnatelji s pomočjo vodstvenega tima dajejo smernice in spremljajo delo učiteljev z učenci. Avtorji so izpeljali študijo (napol strukturirane intervjuje) o tem, kakšne strategije razporejenega vodenja uporabljajo ravnatelji za podporo procesu sprememb in kako člani šolskih timov doživljajo nekatere vidike timske dinamike (anketa). Rezultati kažejo, da lahko ravnatelji s tem pristopom vplivajo na šolsko klimo in izboljšajo kakovost dela učiteljev z učenci. Kakovost komunikacije in sodelovanja v vodstvenih timih je bila dobra zaradi sistematičnih dejavnosti utrjevanja timov, usmerjenih v skupinsko dinamiko.
Keywords: change process; distributed leadership; holistic model; kakovost; leadership; ravnatelji; šolska klima; teams; vodenje