Ob padcu utopije - Decker, Pascal de (Urbani izziv, 2009)
Po koncu 2. svetovne vojne so se začele graditi velike stanovanjske soseske. Pogosto so jih sestavljale stolpnice. Številne le 50 let pozneje podirajo oziroma jih temeljito prenavljajo. Modernistične ideje, ki so jih navdihnili predstavniki kongresa CIAM (Congres International d'Architecture Moderne) in Le Corbusier, so izgubile nekdanjo mikavnost. V tem prispevku si bomo ogledali razvoj dogodkov, predvsem pa se bomo posvetili napačni razlagi (simbolnega) pomena bivališča, kakor so ga razumeli predstavniki modernističnega gibanja. Prav to napačno razumevanje je nazadnje pripeljalo do hitrega podiranja teh sosesk.
Keywords: bivalna kultura; modernizem; prenova; stanovanjska arhitektura; stanovanjska naselja; večstanovanjske zgradbe