Preživetje in multikulturalizem - Medved, Felicita (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 1997)
Članek analizira nacionalizem v Quebecu v primerjavi s kanadsko večkulturnostjo, pri čemer je poudarek posebej na definiciji statusa province Quebec v kanadski federaciji, na jezikovni politiki in priseljevanju. V boju za položaj Quebeca v Kanadi so kolektivne jezikovne pravice postale enako pomembne kot pravice posameznika, kakor jih pojmuje ideologija večkulturnosti. V luči tega dogajanja je politika priseljevanja lahko pomemben barometer premika od "etničnega" k "državljanskemu" nacionalizmu kot možnemu viru "izgradnje naroda", še zlasti, če nacionalizem "kulturnega preživetja" sloni bolj na jeziku kot na etničnosti.
Keywords: Kanada; multikulturnost; nacionalizem; narodnostno vprašanje; Quebec