Zlomi baze 5. stopalnice: rezultati zgodnjega zdravljenja zlomov s premaknitvijo - Mihaljević, Slaviša (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Zlomov baze 5. stopalnice je skoraj 2% vseh zlomov stopala. V skoraj vseh primerih zdravimo konzervativno. Pri izbranih primerih je zgodnje operativno zdravljenje koristno, saj pospeši rehabilitacijo in zanesljivo pripelje do dobrega končnega rezultata. Materiali in metode. V 4-letnem obdobju je bilo operiranih 14 poškodovancev zaradi akutnega zloma baze 5. stopalnice. Oskrbljeni so bili v manj kot dveh tednih po poškodbi (3-14 dni). Deset jih je imelo zlom v coni I (avulzijski zlom tuberozitas) in štirje pacienti v coni II (Jonesov zlom) z dislokacijo fragmentov > 5 mm, sklepno stopnico > 2 mm ali z zajetimi 30% sklepne površine. Devetkrat smo uporabili pritezno zanko, 4-krat spongiozni vijak in enkrat kostne šive. Rezultate smo ovrednotili po lestvici MFS (Maryland Foot Score) vsaj 20 mesecev po poškodbi.Rezultati. V analizo je bilo vključenih 13 poškodovancev (93%). 12 jih je doseglo odličen rezultat in eden dober. Vseh 13 je bilo brez bolečin ali z blagimi bolečinami, ki niso vplivale na vsakdanje dejavnosti ali delo. Devet (69%) jih je doseglo polni funkcionalni rezultat, štirje (31%) so imeli blage omejitve pri daljši hoji oziroma hoji po neravnem terenu. Poškodovanci so dosegli polno obremenitev v povprečju 7 tednov (513) po posegu. Zaključki. Zgodnje operativno zdravljenje je učinkovita metoda za zdravljenje dislociranih zlomov baze 5. stopalnice. Omogoča hitro vrnitev k polni obremenitvi brez dolgotrajnih funkcionalnih posledic. Z obema metodama, pritezno zanko in bikortikalnim spongioznim vijakom, dosežemo odlične končne rezultate.
Keywords: Foot Injuries; Fracture Fixation, Internal; Injuries; Metatarsal Bones; Metatarzalne kosti; Stopalo, poškodbe; Surgery; Treatment Outcome; Zdravljenje, izid; Zlom, fiksacija interna