Expected service quality measurement in tourism higher education - Marković, Suzana (Naše gospodarstvo, 2006)
Članek začnemo s pregledom relevantne teorije in potem predstavimo rezultate raziskovalne študije, ki je zajela študente Fakultete za turistični in hotelski menedžment v Opatiji (Hrvaška). Cilji študije so: (1) predstaviti kratek pregled obstoječih orodij/metod za merjenje izkušenj študentov, (2) oceniti študentska pričakovanja o kakovosti storitev visokega izobraževanja v turizmu, (3) preizkusiti zanesljivost prilagojene lestvice SERVQUAL, (4) ugotoviti število dimenzij kakovosti storitev visokega izobraževanja v turizmu. Študija je razvila in izpopolnila lestvico SERVQUAL in tako prispevala k razumevanju koncepta kakovosti storitev visokega izobraževanja v turizmu na Hrvaškem.
Keywords: Croatia; Hrvaška; storitve; visoko šolstvo; visokošolski študij; tourism; turizem; kvaliteta; uspešnost; efficiency; učinkovitost; statistična analiza