Kopališče a a © ^ O ^ Radenska slatina imajoča v sebi jako obilno natrija in litija. (Štajerski Vichy.) K v Ljubljani. Tiskal» „Narodna tiskarna". — Založilo kopališče t Kadencih. Gas 3s:opa PL- i <ä: CD xn I CD CD <1 Ö o CD ■ H-"- a. E2<. & so Radenci imajo troje vrelcev, dve slatini ali kiselici in eno jeklenico. Najvažneji in najbolj cenjen je glavni vrelec od leta 1872 poznana Radenska slatina iatera se rabi kot zdravilo, zlasti pa radi svojega prijetnega okusa kot krepčevalna pijača. Ona more, veljati kot uzor ali prvak vseh alka-lijskih slatin ker je najbogatejši na delujočih tvarinah (ogljikova kislina, ogljiko-kisli natrij in lij) o čemer se vsakdo lehko prepriča spredaj iz tablice, primerjajoč jo z druzimi jednacimi vodami. Vsakdo bode tudi rad pritrdil primerjajoč analizo Vicbyskega vira z ono radenske slatine, da ga ta poslednja po polnem nadomestuje. Ta primera in trditev velja, kakor samo ob sebi umevno, samo glede vrelcev, nikar pa glede kopališč, kajti francoski Vichy je dan danes jedno največjih zdravišč na svetu; — naši slovenski Hadenci .so pa le skromen začetek novih toplic. Druga slatina se zove: novi vrelec. Ta vrelec je prvemu podoben, vender ima v sebi menj ogljikove kisline, bromnatrija in jod-natrija nima nobenega. Najbolj ugaja zelo občutljivim otrokom in histeričnim ženskam. Tretji vrelec: jeklenica se ne da piti, toliko izvrstnejši pa je za kopeli^ ker presega glede železa vse druge jednake mineralne vode. Ker se pa voda samo iz glavnega vrelca kot „radenska slatina" razpošilja in tudi tu pri izviru pije v zdravje, hočemo se tudi samo-0 njej natančneje pomeniti. Občni učinki slatine. Najvažnejše tvarine, iz katerih obstoji radenska slatina, so na vsak način: ogljikova kislina, ogljiko-kisli natrij, ogljiko-kisli litij in klornatrij, katerim je primešanega nekoliko jodnatrija in bromn atrija. Ogljikove kisline in ogljikokislega natrija je 78 odstotkov vseh trdnih in hlapnih delov, iz katerih slatina sestoji in te dve primeri pa dajeta tej vodi posebno vplivno moe. Ona dajeta slatini jako prijeten okus kakor tudi lastnost, da se silno peni in da na vsa izločila in iztrebila prav ugodno vpliva. Ce ogljikova kislina želodčne živce po malem oživlja in jim jemlje preveliko dražljivost ob jednem prebavljanje pospešujoč, pa deluje natron na tri načine. 1) on razvija ogljikovo kislino v želodci iu v črevih. 2) nasi-čuje nahajajoče se kisline. 3) tvori nove soli kis- linami želodčnega soku, posebno s klorovodikovo kislino in z nespojeno mlečno kislino. O natronovih soleh vemo, da jih čreva vsrkavajo ter da te potem prehajajo v krv, kajti vsi naši deli živalskega telesa, trdni in tekoči, imajo natrijeve soli v velikej množini ia torej ni dvomiti, da spadajo k tistim tvarinam, iz katerih je naše telo ustrojeno. Če tudi so vse natrijeve soli v poglavitih učinkih jednake, vendar služi zlasti ogljikokisli natrij prav dobro v kemijske presnove in v tvorbo novih solij v našem telesu, že radi tega, ker je ogljikova kislina le na lehko spojena s-svojo osnovo natrijem. Tudi je on jedini alkalij, kateri se more dalje časa in v večej množini brez vse kvare uživati. Če deluje žveplenokislL natrij premočno in škodljivo na žleze in sluznice hranilnih organov in prebavljanje moti, ker prehudo žene, pa ogljikova kislina spojena z natrijem zmanjšuje njegovo kemijsko ujedno moč, katera-ne doveljuje čistih alkalij drugače uživati, kakor zelo razredčene in pomešane. Nekako v sredi mej ogljikokislim in žve-plenokislim natrijem je klornatrij, s katerim se ne morejo izvesti taki učinki natrija, kakor pri prvih dveh, pa je vendar jeden najvažnejših in najizvrstnejših zdravil, kajti razredčuje žlezo in tvori tvarine, imajoče v sebi beljakovine, bolj raztopne. Kadar imamo v mislih množino te se- 2* stavine t našej slatini (nekaj lez 7 odstotkov) treba je imeti tudi na umu, da se del ogljiko-kislega natrija po nespojenej solnej kislini želodčnega soka izpremeni v klorn atrij in se tako njegova množina poveča. Klornatriju blizu jednaka sta bromnatrij in jodnatrij, katerih je 0-75 odstotkov vseh sestavin ali ne celo pol grana vjednem funtu slatine. Če ta množina sama ob sebi ni velilca, a je Tažna, ker pospešuje vsrkavanje beljakovinastih tvarin, oživlja in vzbuja srkalice in mezgovnice, da bolje delujejo in podpira na ta način učinke natrijevih solij. Velike imenitnosti je tudi ogljikokisli titij, ker je jedini alkalij, kateri je možen raztopiti večje množine sečne kisline in sečnokislih solij V našem telesu, kar se učimo iz G-arrodovega poskusa in iz poskusov druzih izvrstnih zdravnikov*) *) Garrod je napravil tale poskus, vsled. katerega se je jel poprej malo poznati ogljikokisli natrij rabiti. Tzel je koščeke kostij in hrustancev od protinastih bolnikov in jih položil v trojno jednako moCno tekočino litija, kalija in natrija. Ali najvežjo topilno moč je pokazal litij, kateri j« v kratkem času očedil kosti sečne kisline. To ga je napotilo, da je ogljikokisli litij skušal pri bolnikih za protiaom, pn katerih so se vsled tega scavnične prevlake pomanjšale in slednjič celo odpravile (jeden del litija; raztopi v krvnej toploti in 120 delih vode 4 dele sečne kisline). Njegova množina v našej slatini (pol granai T jednem funty) ni neznatna,, ako imamo na umu, da se ta Ju-epki alkalij le v malej množini zapisuje in v večjej niti dobro ne stori. Če se po malem pije, naša kiselica izvrstno^ vpliva na prebavo, ker po jednej plati preobilnej želodčnej kislini nasproti deluje (neutralizira), da ne škoduje, po drugej plati pa pomaga prebav-Ijati bolj teške snovine, kakor protejinine, ki se deloma ne dado pretvaijati radi premnoge kisline. Ta kemijska presnova pojasnuje, kako voda deluje pri marsikaterih prikaznih silno razbiu-jenilu živcev, kakor pri koliki, pri želodčnem krči in druzih slabostih, katere pogostoma prouzročujej o-preobilna kislina v želodci. Tu ugodno vpliva poleg ogljikokislega natrija tudi klornatrij, ker pospešuje prebavljanje in protejinine pretvarja. Če se ne delajo v želodci in črevah nove soli, katere bolj močno delujejo na sluznice, ostane-„potreba" celo pravilna, pač pa deluje nasa slatina na izločanje seča (sečnine), katerega ni samo več, ampak je tudi kemijsko presnovan. Sicer kisli seč postaja namreč lužast (alkaličen). Od sile važna je slatine zdravilna moč, s katero deluje po svojej premnogej vsebini ogljikove kisline in lužastih solij (alkalij) na jetra in trebušne slinavke, da te bolj in tudi več tekočih snovin izločajo. Po črevih se širi ta učinek brž ko ne radi vzajemnosti, v ^aterej so vse sluznice^ na sluzne plasti mokril (harnorgane), katerih izločki postajajo redkejši in bolj tekoči. Ni dvomiti, da vsled tega, ker natrij protejinine bolje pretvarja se tudi boljša mezga (chylus) in kri Tiapravlja, vrhu tega je dokazano, da delajo natrijeve soli kri bolj tekočo in tako pospešujejo krvi obtok, ob jednem pa odpravljajo preobilno sečno kislino iz krvi. Brez ugovora osniva se ravno na tem velika zdravilna moč natrijevih vi-elcev (Karlsbad, Ems, Vichy) tam, kjer se ku-piči in zaostavlja kri, kakor tudi pri vseh boleznih, kjer preveč sečne kisline v krvi priroda sama ne more po pravilnem poti odpraviti in se zatorej vlega v udih, kakor pri protinu v sklepne gožve, ali pa dela kamence v mehurji. Da pri tacih boleznih naša slatina posebno radi premnogega litija dosta pomaga, ker uleženo sečno kislino raztaplja in odpravlja, to smo že omenili. Posebne bolezni. Tu hočemo navesti samo tiste bolezni, v "katerih se je radenska slatina rabila s posebnim vspehom, ter prepuščamo gospodom zdravnikom, da jo v rabo priporočajo tudi tedaj, kadar se sme kakor vsaka druga kiselica poleg druzih zdravil uživati in rabiti. Dolgotrajni želodčni in črevesni i a t ar. Tu premore radenska slatina primerno ße 1'abeč neizmerno veliko, rekše skoro vse, kar «e more zahtevati od zdravila. Ona dela preobilno želodčno kislino neškodljivo, potolaži razdražene želodčne živce, odstrani ir&evito izbljevanje, pospešuje prebavo in preprečuje celo kopo odtod izvirajočih bolezni. Zlatenica. Eadenska slatina se je skakala pri vseh vrstah zlatenice; posebno pri ikteru (icterus), nastalem iz močno potresene duše je jedno najvažnejših zdravil in ob jednem uživana kot zelo prijetna pijača dobrodejno vpliva na nepravilno delujoča jetra. Pri zlate j žili (hämorrhoiden) prija naša slatina posebno tedaj, kadar nadležna moli-mina dalje trajejo in se je zapiranje lajna po drugih v to rabečih sredstvih odstranilo ali kder se sluzasti hemoroidi kažejo nenavadno kisli. Posebno kadar je trebe izsrkati eksudate in otekline žlezastih organov, ali odstraniti hipertrofije ni ga boljšega sredstva, kakor radenska slatina ako jo vztrajno rabiš. Nobena druga znana mineralna voda nima tolikšno množino litija vzprijetega, kakor radenska slatina, poslednja je torej pri boleznih za kamenom v mehurji neprencenljivo lečilo. Dolgotrajni katari dihal. Za to bolezen ga ni najti skoro boljšega sredstva, koje bi se z večjim vspehom rabilo nego naša kiselica, čista ali pomešana z mlekom. Pri plučnej sušici (tuberkulozi) naša voda ravno tako izvrstno deluje, kakor alkalijske sla,-tine sploh. Pri bramorjih, bezgavkah (otekline zlez, gluša) rabi se radenska slatina kot najgo-tovejše sredstvo in se je vsikdar izvrstno skazala. Bolezni mokril (harnsystem). Tu pomaga ta voda deloma po tem, da jemlje kislino sečni in mehurskej sluzi, deloma potem, da odstranjuje prvotni vzrok teh boleznij, kakor slabo presnovljanje ali mešanje krvi (blutdyskrasie) od. koder izvirajo vse te bolezni. Z velikanskim vzpehom pa se rabi radenska slatina zlasti pri Brightijevej bolezni (morbus Brightii) posebno ako je bil uzrok tej obistnej bolezni protinska dyskrazija, škrlatica, oprijemajoča se jetika. Eevmatizem in protin. Mej vsemi alkalijami kaže ogljikokisli litij največjo sorodnost k sečni kislini, iu zatorej sečnino, kder se je-vlegla, najlaglje raztopi, kakor kaže Garrodor poskus. Ker ima pa radenska slatina mej vsemi kiselicami največ litija v sebi, moremo ume ti, zakaj so se dosegli s to slatino nenadejano po-voljni vspehi. Bolezni v živcih. Dobrodejni učinek ogljikove kisline tam, kder trebe odstraniti krčevito bljevanje, še bolj pa zdravilna moč dvojno ogljikokislega natrija (natron bicarbonicom) pri glavobolu (migreni), pri hlpohondričnih in histeričnih občutnih, nam dokazuje, da so natronove slatine v živčnih boleznih zelo važna zdravila, kar tudi skušnje potqujejo. Kedaj se ne sme rabiti radensita slatina. Ta slatina se ne sme rabiti pri teh boleznih : 1) pri še obstoječih vnetjih in kder kri sili T možjane, 2) pri obstoječem krvotoku, 3) pri neozdravljivih boleznih notranjih organov, pokvarjenih vsled gob in jednacih boleznij, 4) pri jetičnej (hektičnej) tresliki in pri vseh dalje časa trajajočih boleznih, kder srce prehitro utriplje, 5) v vseh boleznih, v katerih je seč (scalina) alkalična. Kako se uporablja slatina. 1) Slatino je možno ob vsacem letnem času rabiti in sicer pri izviru ali pa v steklenicah poslanih domov. 2) Ker je slatina, ako se po malem pije lehko prebavljiva, more se piti tudi v postelji ako je treba. Navadno gibanje pri domačih opravilih je dovoljno. 3) Zjutraj na tešče pij 2, najveö 3 kozarce Tsake pol ure. Malo pozneje, jedno uro po zaj--trku, zopet použij jedno kupico i. t. d. Po navadi zadostuje pred poludnem 4—6 kozarcev in 2—3 kozarce po poludne. 4) Zelo ol)6utljivim osobam, kakor deci in iisteričnim ženskam najbolj prija ali godi, ako pijo slatino nekaj Časa po zajtrku. Tu pri studenci samem bi za ta sluSaj priporočali „novi Trelec", ki ima menj ogljiko-kisline v sebi. Kdor pa uživa doposlano radensko slatino, naj pa odpravi jeden del ogljikove kisline s tem, da od-mašeno steklenico dene v toplo vodo. 5) Bolniki, ki bolujejo za kamenom v obistih ali v meliurji imajo skrbeti, da ostane scalina ali seč vedno alkalična, zato morajo piti mnogo več slatine in tudi se jim svetuje, da naj zvečer, predno gredo spat, izpijejo nekoliko kozarcev, da jim čez noč ne postane scalina kisla. 6) Slatina se sme z vinom, ako ga je zdravnik dovolil, vsaki čas mešati tudi pri obedu. Občnega pravila in reda v jedilih in pijačah pa ai, ker se ima ozirati na posamične bolezni. 7) Bolnik, kateremu je več do tega, da si popravi in nazaj pridobi svoje zapravljeno in razdrapano zdravje, kakor pa do potratnega življenja, sumnih in razkošnih veselic in komur so se nasvetovala zračna promena in kopeli, ta bode svoj namen v Eadencih z malimi stroški ravno tako in še bolje dosegel, kakor v najslavnejših in najdražjih toplicah. Kako se rabijo kopeli. Bolnikom, ki pridejo radensko slatino v zdravje pit in kopeli se posluževat (obojna raba slatine se priporoSa zlasti pri ženskih boleznih), so na razpolaganje lepe in dobro oskrbljene sobe. Kopeli se pripravljajo iz slatine, jeklenice, sladke vode, ali pa so mešane iz vseh vod. Temperatura kopelji se lehko po potrebi menjava in uravnava. Iz katerega vrelca bodi temu ali onemu pripravljena kopelj in kolikšna temperatura mu je primerna, o tem določuje kopališki zdravnik, katerega pred kopanjem vsakdo za svet vprašaj; posebno se naroča to glede rabe pravih (čistih) slatinskih kopelij, kojih učinek je od onih navadnih kopelij mnogo večji in jačji, in katere, ako se prav rabijo, ravno tako izvrstno delujejo, kakor zelo so po drugej plati kvarne, če se zlorabijo. V obče je možno uže tu reči, glede na njih kemijske sestavine in na mnogobrojne skušnje lanske sezone, da radenske slatinske kopeli prav dobrodejno vplivajo pri teh le boleznih: pri dolgotrajnem (kroničnem) protinu, pri dihalnih na^ hodih in različnih druzih katarih in revmatizmih, pri škrofeljnih, oslabelem živčevji, pri histeričnih boleznih, mrtvoudih, eksudatih, pluSne mrene, in pri muozih družili boleznih. Koplje pa se s pričetka V* ur®» pozneje Va ure, le v redkih slučajih malo dalje časa. Kakor hitro ti pa tesno prihaja, te na leliko stresa in glava teška postaja ali če občutiš nekak nemir in -vrtenje v glavi, pa se dvigni iz kopeli. To se zlasti dogaja slabim in mladim, osebam, za katere ni, da bi se kopali vsak dan. Tudi nosečim ženskam po šestem meseci in v perilu, dovoljuje se raba kopeli le tedaj, ako jfr zdravnik nasvetoval. Navadno se rabijo kopeli z jednako temperaturo, kakeršno ima človeška kri, namreč 26 dO' 28® R. V obče se pa priporoča krepkim osobam mrzla, slabim toplejša kopel, ki jim tudi bolj prija in hasne. Kopati se je o toplih dnevih najbolje okoli 6. ure, predno se pije slatina, o hladnejših dnevih 1 — 2 uri po zajtrku — okoli 8 — 9 ure do-poludne. Po poludne pa se kopiji po zvršenej prebavi, torej 3—4 ure po obedu. Tudi bodi ta kopelj P — 2° nižja od jutranje. Po kopeli priporoča se mirovati V2 — 1 uro, a spanje, če tudi ni ravno nevarno, vender jie ugaja, zlasti polnokrvnim osobam, ki bolujejo za nakopičenjem krvi, je t tem obziru treba pre- vidnosti. Po kopeli se sprehajaj, ako je vreme lepo in ugodno. Glavni pogoj, da uživanje in kopeli radenske slatine dobro delujejo je, da bolnik zvečer premnogo ne je in ne pije, posebno prepozno ne, in da si ne obloži in ne obteži želodca z jedili, katera njegovemu stanju ne prijajo in se drži izbrane hrane, kaikeršno mu je zdravnik priporočil kot primerno. Ker radenska slatina deluje zlasti proti preobilim kislinam v človeškem organizmu, zatorej se more glede hrane v obče že tu povedati, da vsa jedila in vse pijače, ki so kisle, ali napravljajo kisline so brez ugovora opuščati. Dalje je opomniti, da bolnik zvečer ne budi pre dolgo, skrbi za lehko in mirno noč in bodi najmenj ob desetih uže v postelji. (H konci besedico v tolažbo in vzpodbujo tistim, katerim bi se takoj po prvih kopelih ne povrnilo ljubo zdravje, da bi se tega ne uplašili. Kajti bolezni, katere smo največkrat po svojej krivdi, zagrešili s tem, da smo tedne, mesece ali celo leta borili se zoper svojo narav, jo prena-penjali, ali jej kratili to, kar jej gre, se tudi ne da na hip odpi'aviti; ti-eba je tu vztrajne rabe radenske slatine in vspeh bode gotov; vztrajno tudi tam, kder smo .zdravje v trenutku pahnili od sebe, pa ga ne moremo tako hitro nazaj za-zvati, ker gre zdravje doli po vi'vi gori po niti kakor slovenski pregovor pravi. Dovolj smo mnogokrat dosegli in časih už© vse, da smo bolezni, tej največej sovražnici našega-bitja v toliko pot prekinoli, da ne napreduje iir nam našega trupla ne utruje po polnem.) Cena stanovanjem. V kopališči jedna soba vsak dan . 40—60 lo*, V zdravilnici (Curliaus) „ „ . 50—1 gkL V gostilničnem poslopji stanovanje z 2—3 sobamr 1 gld. 50 kr. do 2 gld. 50 kr. V magacinskem poslopji jedna soba 60 kr. Cena kopelim. Kopelj s kislo vodo.......60 kriz jeklenice..........» S slatino mešana........^^ « Iz sladke vode........30 Mešana brez slatine.......30 „ Za postrežbo vsak dan od osobe ... 10 „ a od kopeli......5 Natakanje in razpošiljanje. Strogo se pazi na to, da se slatina svojemu namenu primemo natäka in razpošilja. Metalni zaporek pristne radenske slatine kaže v sredi kolo, okolo katerega so zapisane besede:: Radeiner Sauerbrunnen 18.. (letno število). Vsak zamašek ima na spodnjem proti stekleniški notranjščini obrnenem konci užgano besedo „Radein*. Slatina se razpošilja v zabojih po 25 steklenic, katerih vsaka drži ä IV2, 1, ^U in V2 litra. Naročila na radensko slatino, katerim je pridevati aro, pošiljajo se upravništva radenske slatine pri Eadgoni na Štajerskem. Vrhu tega prevzema naročila vsaka solidna prodajalnica mineralnih vod. teaJ Kazalo. Kalco je nastalo slatinsko topališce v Radencili 3 Radenci, njih leža in okolica............6 Fizikalična svojstva radenske slatine ... 14 Pregled kemijske sestavine najimenitnejših al- kalijskih slatin v Evropi......16 Občni učinki slatine.........18 Posebne bolezni....... ... 22 Bolezni v živcih..........24 Kedaj se sme rabiti radenska slatina . , . 25 Kako se uporablja slatina .......25 Kako se rabijo kopeli........27 Cena stanovanjem in kopelim.....30 Natakanje in razpošiljanje.......31 -— Qlavna zaloga Badeiulc« slatin» za Kranjsko pri Ferdinandi Plavci, trgovci v Ljubljani; za Hrvatsko pri Finku, biskupovem iekaiju t Zagreba. ; ITaroiJn» Tiskarna v Ijub^aiil.