Numerična in eksperimentalna analiza vlečenja aluminijeve zlitine 6262 - Cvahte, Peter (Materiali in tehnologije, 2000)
V članku je obravnavana eksperimentalna in numerična analiza vlečenja in potiskanja palic iz aluminijeve zlitine 6262. Cilj numeričnih analiz z metodo končnih elementov je optimiranje oblike matrice za kombinirano potiskanje/vlečenje palic premera 35 mm, brez predhodnega šiljenja konic palic. Eksperimentalne analize vključujejo preizkuse mehanskih lastnosti zlitine 6262 z nateznimi preizkusi, merjenje sile vlečenja v industrijskih razmerah in določitev koeficienta trenja po Burgdorfu. Numerična analiza obsega določitev trenja med orodjem in preoblikovancem po inverznem postopku, analizo občutljivosti procesa na geometrijo orodja in tribološke pogoje, optimiranje geometrije votlice za palice 35 mm ter analizo nakrčevanja palic med potiskanjem. Z analizo nakrčevanja je določena zgornja meja trenja, ki med procesom potiskanja ne sme biti presežena.
Keywords: vlečenje; palice; aluminijeve zlitine; aluminium alloy