List 5. Zdravilske reči. (Kako divje meso odpraviti?) nas praša nek gorišk gospodar. Radi odgovorimo tako-le: Divje meso so celo celo majhne bradovičice , ktere ne pripuste, da bi se rana zacelila, to je, koža čez rano potegnila. To se godi najraje potem, če se rana preveč zmiva, ali kako drugač draži, drgne, in slabo obvezuje. Odpravi se divje meso, če se ga je že mnogo napravilo, s tem, da se z nožem odreže; če ga je pa še malo, se čez-nj potegne z belo razbeljenim, hruški podobnim, železom, da se hrasta napravi. Hrasta naj se pa nikdar ne odtrga, ampak pusti pri miru, da sama odpade, ker se pod-njo rana večidel začne lepo celiti. Vsak kovač lahko naredi tako železo. Ce se pa divje meso še le začenja napravljati, se večidel odpravi, ako se s žganimv galunom poštupa in se potem raua bolj trdno obveže. Ce se notranje lice suhih češ p elj na divje meso priveze, ga tudi včasih odpravijo. (Zoper opekline) pomaga hitro, ako navadnega belega mjila (žajfe) nastržeš in z vodo toliko pomočiš, da je kakor mazilo. To namazi potem, pa ne na debelo, na tanko platneno ruto in okoli opekline trdno ovij. Mehurje popred prederi.