Gospodarske stvari. Delavniki v letu v različnih deželah. Najraanj dni v letu delajo prebivalci Indije, namreč 267 dni, za temi prebivalci Kanade 270 dni. Nadalje delajo: Na Skotskem 275, v Angliji 278, na Portugalskem 283, na Ruskem Poljskem 288, na Španskem 290, v Avstriji in v Baltskih provincijah 295, na LaSkem 298, na Bavarskem, v Belgiji, Braziliji in na Luksenburškem 300, na Saksonskem, v Franciji, na Finskem, v Švici, na Danskem in NorveSkem 202, na Švedskem 304, v Prusiji in na Irskera 305, v Zedinjenih državah 306, na Holandskem 308, na Ogrskem 312 dni v letu. Kako zatirati trtni pikec. Iz Kosijeve knjige: Vinogradniki! Cuvajte vinsko trto! katero zopet toplo priporočamo, navajamo kot vzgled izvrstne vsebine naslednji članek. Zalibog, da nimamo do sedaj proti pikcu še nobenega sredstva, katero bi mogli z mirno vestjo kot uspeSno priporočati, tako kakor n. pr. bakreno - apneno zmes proti peronosperi in žveplo proti grozdni plesnobi. Umivanje, oziroma mazanje rozg z raztopino železnega vitrijola ter žveplene kisline, katero sredstvo so rabili proti navedeni bolezni mnogi premožnejši vinogradniki, se ni povsod tako obneslo, da bi mogli navedeni snovi brez pomisleka priporočati kot popolnoma zanesljiva pripomočka zoper črni palež. Zelezni vitrijol in žveplena kislina sta namrefi zelo ostri ali jedkvi in uničita, ako se pomažejo ž njima takoj po rezi vsi iz zemlje moleči trtini deli, vse zimske trose. Rabi se železni vitrijol sam ali pa v zvezi z angleško žvepleno kislino. Prav dobro zdravilo proti pikcu dobiS tako-le: V leseni posodi pripravi raztopino zelene galice ali železnega vitrijola in sicer raztopi v posebnem žakljiču 10 kg zelene galice v 100 litrov vode. Ko si vitrijol raztopil, prilij raztopini 10 kg ali 6 litrov angleške žveplene kisline. Toda kislino je treba vliti v raztopino in ne narobe, to je, ne vlivati vode na žvepleno kislino, da te ne oškropi in ne opeče. Kislino vlivaj počasi iz steklenice v posodo in v njej meSaj z leseno palico neprenehoma. Ako rabimo samo železni vitrijol, priporočajo veščaki, da raztopimo v 100 litrov vode 40 kg železnega vitrijola. Rabi se pa lahko tudi samo žveplena kislina in sicer se je vlije 10 litrov (to je blizu 17 kg) na 100 litrov vode. Tu še povdarjam znova, da se voda ne sme nikoli vliti v žvepleno kislino, marveč kislina v vodo, sieer se lahko nevarno poškodujeS. Med dolivanjem treba je vedno skrbno mešati. Z jedno na tu popisani način pripravljeno zmesjo se pomažejo s posebnimi čopiči takoj po rezi vse rozge, sploh vsi deli, ki mole iz zemlje. Ker je tekočina, kakor že omenjeno, zelo ostra, treba biti delavcu previdnemu, da si ne ožge obleke ali pa telesa. To delo stane z delavci vred za jeden oral približno 8—10 kron. Da se trtni pikec ne bo pojavljal ali kazal tako močno, naj vinogradnik ne gnoji nikoli s svežim hlevskim gnojem, marveč raje z močno razkrojenim ali pa s kompostom. V vinogradu se naj opušča tudi vsako delo, dokler je rosa in dokler se niso na listju popolnoma posušile dežne kaplje. Obolele dele, zlasti zelene mladike in listje, je treba med letom izrezati, spraviti iz vinograda in pometati v ogenj. Pri novih nasadih naj se ne sadi pregosto in naj se v onih krajih, kjer trtni pikec močno nastopa — če le mogoče — ne jemli6 one trte, ki so tej bolezni posebno podvržene. Vrste, ki po pikcu posebno trpe, so: šipon, muškatelec, in še nekatere druge. Zoperstavljajo se močno tej bolezni: vse vrste burgundca, rdeči traminec, zeleni silvanec i. dr.