Položaj slovenskega govora skozi prizmo stavčne fonetike - aktualizacija opisa osnovnih besedilnofonetičnih parametrov - Tivadar, Hotimir (Jezik in slovstvo, 2018)
V članku smo z novimi dognanji in raziskavami dopolnili in pojasnili osnovne značilnosti slovenske stavčne fonetike. Predvsem pa osmislimo osnovne besedilnofonetične parametre in fonetiko kot vedo, ki pripomore k boljši izvedbi govorjenih besedil; kritično bomo obravnavali Toporišičeva dognanja in normativne principe slovenščine, ki so vplivali na izoblikovanje slovenskega sodobnega jezikoslovja in javnega govora.
Keywords: barva glasu; besedilna fonetika; fonetika; jezikovna norma; knjižni jezik; premor; slovenščina; stavčna intonacija