Small hydropower plants in Slovenia - Mavsar, Primož (JET on-line, 2014)
V članku je podan pregled stanja v sektorju malih hidroelektrarn v Sloveniji in EU. Podatke smo pridobili iz javno dostopnih statistik (SURS and EUROSTAT) in iz javno dostopnih dokumentov objavljenih na spletu. Obravnavamo bruto proizvodnjo električne energije malih hidroelektrarn, njihov delež v proizvodnji iz obnovljivih virov, razpoložljiv hidrološki potencial, trende v sektorju malih hidroelektrarn in njihov strateški razvoj v prihodnosti. Napovedi evropskih strokovnjakov optimistično napovedujejo rast kapacitet malih hidroelektrarn, vendar statistični podatki kažejo ravno nasprotno sliko.
Keywords: električno omrežje; energetika; hidroelektrarne; male hidroelektrarne; Slovenija