A literature survey of security indicators in web browsers - Jelovčan, Luka (Elektrotehniški vestnik, 2020)
Varnostni kazalniki v spletnih brskalnikih spadajo med pomembnejša orodja, ki so v pomoč uporabnikom pri prepoznavi zlonamernih dejanj spletnih strani, kot je zvabljanje. Raziskave o prepoznavi tovrstnih strani se pretežno osredotočajo na rešitve za samodejno prepoznavanje potencialno škodljivih spletnih strani, redkeje pa na druge ukrepe, kot so varnostni kazalniki in z njimi povezani psihološki dejavniki. Da bi zbrali ključne ugotovitve o učinkovitosti varnostnih kazalnikov, smo izvedli sistematičen pregled literature. Ugotovitve kažejo, da varnostni kazalniki sicer pomagajo pri prepoznavanju potencialno škodljivih spletnih strani, vendar so uporabniki pogosto tisti, ki jih pri ocenjevanju legitimnosti pogosto spregledajo ali ne upoštevajo. Glavni dejavniki te težave so pomanjkanje znanja uporabnikov, slaba zasnova kazalnikov in njihova neprimerna postavitev v brskalnikih. Dodatni izzivi izvirajo iz iskanja ravnovesja med opaznostjo in diskretnostjo varnostnih kazalnikov, saj bi lahko vsiljivi zasnova in postavitev pri uporabnikih vzbudili nelagodje.
Keywords: browser security; fake website; fraudulent website; internet browser; lažne spletne strani; phishing; security indicator; spletni iskalnik; varnost spletnih iskalnikov; varnostni kazalniki; web browser