Preprečevanje nastanka in širjenja razistentnih bakterijskih sevov in ostalih mikroorganizmov - Miklavčič, Vesna (Obzornik zdravstvene nege, 1999)
V zadnjih letih se pojavlja veliko bakterijskih sevov, ki so odporni na več antibiotikov in predstavljajo resen zdravstveni problem. V članku so opisane oblike in načini nastanka bakterijske odpornsoti, vpliv uporabe antibiotikov na pojav odpornosti bakterij pri posameznih in ukrepi, ki so pomembni za preprečevanje prenosa bolnišničnih okužb (omejena in ciljana uporaba antibiotikov, stndardni higienski ukrepi, izolacije bolnikov, učinkovita higiensko-edpiemiološka služba).
Keywords: Adverse effects; Antibiotics; bacteria; bakterije; Cross infection; Drug resistance, microbial; Hygiene; Infection control; infekcije; mikroorganizmi; nadzor; preprečevanje; Prevention and control; rezistenca; Therapeutic use