----- 387 ---- Vprašanja in odgovori. Drugi odgovor na 223. vprašanje. Naši gospodarji trdijo, da konjem, katerim se nastilja z ajdovo slamo, noge otečejo. Vprašanje 226. Zelo ste ustregli s popisom, kakšen naj bode kotel za žganje, a ugodili nam bodete še posebno, če tudi naznanite, kje je dobiti take kotle? Vprašal sem pri kotlarji v Ljubljani, pa ne izdeluje takih. (M. P., župnik na V.) Odgovor: Pravilno sestavljen žganjarski kotel kupite pri „Administration Weinlaube" v Klosterneuburgu pri Dunaji, a žal, da ima ta tvrdka neizrečeno visoke cene. Prejšnja vinarska šola na Slapu je imela dober in pravilen žganjarski kotel, ki je bil v Gorici narejen, a pri katerem kotlarju, ne vemo. Morda nam sporoči gosp. vodja Dolenc ime tistega goriškega kotlarja, ali pa nam kedo izmed c. čitateljev naših naznani kakega kotlarja, ki izdeluje dobre žganjarske kotle, ali ki si upa po obrisu narediti tak kotel. Vprašanje 227. V vinogradu svojem imam prav lepe trte, katerih listje je bilo še o pričetku meseca oktobra lepo zeleno. Trte v sosedovem vinogradu so bile pa uže pomladi, ko so obzelenele, blede in niso skoraj ni5 poganjale. Šla sva s sosedom gledat, če je morda trtna uš, a dobila nisva ničesar drugega, nego da so korenine popolnoma suhe, živali pa ni bilo nobene zapaziti. Kaj je vzrok, da te trte hirajo, dasi so do letos vedno dobro rasle? (J. E. v Š. na Primorskem.) Odgovor: Trte bi si morali sami ogledati, da bi mogli povedati, zakaj se suše. Vzrokov je lahko več, a na dva Vas posebno opozorimo. Ako je te trte več let zaporedoma napadala strupena rosa in so pred časom izgubile listje, vpliva to tako slabo na trto, da se posuši. Drugi vzrok je pa prav lahko trtna uš. Ne iščite pa trtne uši nikdar po suhih trtah, ampak po bližnjih še dobro rastočih, kajti trtna uš popusti trto, predno se popolnoma posuši. Kdor ni vajen trtne uši iskati, pa je tudi ne bode našel, glejte raje na korenine, če imajo kaj oteklin t. j. bunčič, ki se narede po drobnih koreninah vsled ušinega pika. Te otekline so včasi majhne kakor proseno zrnje, včasi pa tudi debele kakor grah. Ako najdete take otekline po še živih bližnjih trtah, bodi vam znamenje, da je v vinogradu trtna uš. Drugi odgovor na 226. vprašanje. Žganjarske kotle s pravilno hladilno cevjo izdeluje kotlar Kolarič v Gorici tik jezuvitske vojašnice. ----- 388 -----