Ustreznost vsebinskih opisov dokumentov v online dostopnem knjižničnem katalogu (OPAC) - Klemen, Aleš (visokošolska dela, 2010)
Namen magistrskega dela je identificirati ustreznost kataložnih zapisov o dokumentih v knjižničnem katalogu, preveriti ugotovitve že izvedene raziskave Bates, Wilde in Siegfried (1993) o različnosti načinov poizvedovanja raziskovalcev z različnih raziskovalnih področij. Hkrati smo želeli ugotoviti, ali so struktura podatkovnih zbirk in njihov iskalni jezik res bližje naravoslovno-tehničnim raziskovalcem in manjši meri raziskovalcem iz humanističnih področij, ki pri iskanju uporabljajo različne kategorije izrazov. Raziskava je potekala med jesenjo 2009 in pomladjo 2010 v kontroliranem okolju z ustrezno informacijsko tehnologijo. Vanjo je bilo vključenih 13 dodiplomskih in 7 podiplomskih študentov kemije in psihologije. Uporabljen je bil stratificiran vzorec. Podatke smo zajemali s pomočjo sistemskega dnevnika, s katerim smo zajemali celotno zaslonsko sliko in zvok, v podporo je bil anketni vprašalnik. Analiza rezultatov je bila izvedena s kategoriziranjem sklopov, ureditvijo podatkov na smiselne dele, pripisom "vsebine" posameznim delom in določitvijo njihovih medsebojnih odnosov. Sledila je povezava kategorij v teoretični okvir raziskovalnega konteksta. Rezultati raziskave niso pokazali signifikantne razlike med področjema, pokazal se je pomen uporabnikovega znanja uporabe informacijskih sistemov in dostopnosti virov, ugotovili pa smo tudi nezaupanje v dobljene rezultate, močan vpliv spletnega iskalnika Google in ne zavedanje obstoja predmetnih oznak.
Keywords: indexing; Vsebinska obdelava; information behaviour; Magistrske naloge; information retrieval; OPAC; Vsebinski opisi; understanding; individual differences; gesljenje; predmetno označevanje; informacijsko vedenje; poizvedovanje; online knjižnični katalogi; razumevanje; individualne razlike