Retorika iskrenosti - Hajdu, Péter (Primerjalna književnost, 2004)
Vtis o iskrenosti pesmi predpostavlja, da se namera ujema s pomenom besedila, ironijo pa so običajno opisovali kot napetost med namero in dobesednim pomenom. Čeprav je pojem iskrenosti literarna teorija v 20. stoletju diskreditirala, se vedno igra dokaj pomembno vlogo v klasični filologiji. Članek analizira razprave o iskrenosti ali ironičnosti Katulove in Horacijeve poezije. Raziskuje značilne retorične formacije, ki besedilu omogočajo, da je prebrano kot iskreno. Iskrenost pa tako kot ironija potrebuje tudi bralčevo sodelovanje.
Keywords: Horatius Flaccus, Quintus, 65-8 pr.n.š.; Catullus, Gaius Valerius, ok.84 - ok.54 pr.n.š.; classical philology; klasična filologija; latinska poezija; ironija; iskrenost; retorika; rhetoric