The effect of L-arginine on microvascular reactivity in normotensive subjects with a family history of hypertension - Zaletel, Polona (Zdravniški vestnik, 2014)
Izhodišča: Eno od ključnih vlog pri nastanku, razvoju in napredovanju esencialne arterijske hipertenzije igra okvarjeno delovanje endotela zaradi zmanjšane razpoložljivosti dušikovega oksida. Z našo raziskavo smo želeli ugotoviti, ali lahko zaužitje L-arginina izboljša delovanje endotela in s tem delovanje mikrožilja pri osebah z normalnim tlakom, a družinsko obremenjenih z arterijsko hipertenzijo. Metode:V obdobju naše prospektivne raziskave smo zdravim moškim z normalnim krvnim tlakom (N%=%30), starim od 20 do 30%let, ki smo jih razdelili v dve skupini glede na družinsko obremenjenost s hipertenzijo, z napravo Task Force Monitor merili srčno-žilne parametre v mirovanju pred in po zaužitju 0,9%g L-arginina. Prav tako smo z lasersko dopplersko metodo merili pretoke v mikrožilju kože na podlakti pred in po zaužitju 0,9%g L-arginina. Od endotela odvisno vazodilatacijo smo ocenjevali z iontoforezo acetilholina, od endotela neodvisno vazodilatacijo pa z iontoforezo natrijevega nitroprusida. Rezultati: Po zaužitju L-arginina sta se pri obeh skupinah preiskovancev statistično značilno zmanjšala srčna frekvenca in minutni volumen srca (parni t-test, p%<%0,05), medtem ko se arterijski tlak ni statistično pomembno spremenil. Pri družinsko obremenjenih osebah z normalnim krvnim tlakom pa se je po zaužitju L-arginina akutno izboljšala od endotela odvisna vazodilatacija mikrožilja kože (parni t-test, p%<%0,05), kar se ujema s predpostavko o že prisotni okvari delovanja endotela. Zaključki: Pokazali smo, da se je po zaužitju L-arginina pri družinsko obremenjenih osebah z normalnim krvnim tlakom v primerjavi z družinsko neobremenjenimi osebami z normalnim krvnim tlakom izboljšala od endotela odvisna vazodilatacija. Rezultati raziskave govorijo v prid L-argininu kot sredstvu, ki izboljšuje delovanje endotela in s tem najverjetneje preprečuje ali vsaj upočasnjuje nastanek esencialne hipertenzije.
Keywords: esencialna arterijska hipertenzija; essential arterial hypertension; kožni mikroobtok; L-arginin; L-arginine; laser Doppler flow; laserski dopplerski pretok; skin microcirculation; vasodilation; vazodilatacija