Vpliv redkih zemelj na nastanek nekovinskih vključkov in mikrostrukturo visokolegiranih kromovih jeklenih litin - Tehovnik, Franc (Materiali in tehnologije, 2001)
Raziskava obsega vpliv redkih zemelj (cer, lantan in neodim) na nekovinske vključke in mikrostrukturo visokolegirane bele kromove jeklene litine, ki vsebuje okoli 15 masnih % Cr. Redke zemlje vplivajo na sestavo nekovinskih vključkov in mikrostrukturne karakteristike litine. Vsebnosti cera, lantana in neodima v preiskovanih litinah so bile med 0,22 in 0,34 masnih %.
Keywords: litine; legiranje; redke zemlje; nekovinski vključki; mikrostruktura