Raziskave modificiranih kompozitov iz polipropilena in talka - Denac, Matjaž (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
V razvoju novih polimernih materialov zavzemajo pomembno mesto polimerni kompoziti, proizvedeni iz polipropilena (PP). Preučevali smo kompozite iz PP in talka, površinsko obdelanega z aminosilani, in polimernega modifikatorja. Kompoziti so vsebovali 12 vol.% obdelanega talka in do 10 vol.% blokkpolimerov poli-(stiren-b-etilen-co-butilen-b-stirena)(SEBS) različnih molskih mas, SEBS, grafitiranega z maleinanhidridom (SEBS-gMA), ali PP, grafitiranega z maleinanhidridom (PP-gMA). Vzorce smo pripravili preko taline v Brabenderjevem gnetilniku in s stiskanjem v plošče na laboratorijski stiskalnici. Kompozite PP/talk/SEBS-gMA in PP/talk/PP-gMA smo pripravili tudi pri različnih časih gnetenja. V delu so komentirani rezultati meritev predelovalnih lastnosti (torzijski moment mešanja), mehanskih lastnosti (natezne lastnosti, zarezna udarna žilavost) in študija morfologije v odvisnosti od sestave in tehnoloških pogojev priprave kompozitov.
Keywords: kompoziti; polipropilen; talk; modifikatorji; mehanske lastnosti