Vključitev numeričnih analiz v zgodnjih fazah konstrukcijskega postopka - Bučar, Tomaž (Strojniški vestnik, 2004)
Odločitve, sprejete v razvojnem postopku izdelka, bistveno vplivajo na končno ceno, zmogljivost, zanesljivost, varnost in vpliv izdelka na okolico. Ker je poznavanje konstrukcijskih zahtev in omejitev v zgodnjih fazah proizvodnega postopka izdelka pogosto omejeno, je sprejemanje vsakršnih odločitev za konstrukterja zelo zahtevno. Soočeni s tako zapletenostjo so se posamezni konstrukterji omejili na ozke in dobro opredeljene podnaloge, kar ima za posledico neenotnost napredka na tem področju. V mnogih primerih je bil razvojni postopek izboljšan z računalnisko podprtim konstruiranjem (RPK) in tehnikami numeričnih vrednotenj, kakor je metoda končnih elementov (MKE). Združitev obeh postopkov omogoča izračun napetostno-deformacijskih stanj izdelka in njegovo obnasanje pri različnih oblikovnih variantah. Podatke o napetostno-deformacijskih stanjih lahko pridobimo tudi z eksperimentalno analizo fizičnih preizkušancev, toda prednost postopka RPK-MKE je moznost spreminjanja oblikovnih in materialnih parametrov izdelka ter takojšnja numerična vrednotenja pred izdelavo fizičnih prototipov. Ker so računalniski modeli zgrajeni na podlagi mnogih predpostavk in omejitev, tudi rezultati analiz z metodo končnih elementov brez ustrezne razlage nimajo prave vrednosti. V prispevku je zato predlagana metoda za pridobitev referenčne baze podatkov, na podlagi katere poteka vrednotenje rezultatov numeričnih izračunov. Postopek gradnje baze podatkov je prikazan na konkretnem primeru ročne zavore in zavornega pedala osebnega vozila.
Keywords: procesi konstruiranja; metode končnih elementov; načrtovanje preskusov; konstruiranje; CAD/CAM; načrtovanje; numerična analiza; zavore