Structure, development and growth of selection forests at the Granata research site - Reščič, Matej (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2007)
Granata (GGE Logatec, odd. 22) je raziskovalni objekt za študij prebiralnega gozda na rastišču Omphalodo-Fagetum. V objektu so bili opravljeni fitocenološki popisi, sestoje smo izmerili s polno izmero, analizirali smo priraščanje dreves in pomlajevanje drevesnih vrst. Na podlagi zgodovinskih virov smo analizirali razvoj gozdnih sestojev v obdobju 1952-2003. V tem času se je delež jelke v sestojih zmanjšal s 86 % na 26 %, znatno se je povečal delež smreke, opazen je tudi delež bukve in gorskega javorja. Lesna zaloga je 350 m3 ha-1, delež debelega drevja (d.b.h. ? 50 cm) predstavlja 51 % celotne zaloge. Objekt je razdeljen na 16 sestojev, med njimi so opazne razlike v drevesni sestavi in debelinski zgradbi. Pomlajevanje je ustrezno, v pomladku prevladuje jelka (42 %), 23 % vseh mladic v pomladku je poškodovanih zaradi objedanja divjadi.
Keywords: fitocenologija; lesna zaloga; phytosociology; prebiralni gozd; sestoji