The effect of the preharvest treatment of sour cherry fruit (Prunus cerasusL.) with chitosan and mixture of chitosan and salicylic acid on fruit quality - Vasylyshyna, Olena (Acta agriculturae Slovenica, 2025)
V prispevku je prikazan učinek tretiranja plodov višnje pred obiranjem s hitozanom in mešanico hitozana in salicilne kisline na njihovo kakovost in izgubo mase po spravilu. Raziskava je bila izvedena na sortah višnje ‘Alfa ? in ‘Pamiat Artemenko na poskusni postaji za sadjarstvo imenovani po L.P. Symyrenku, inštituta za hortikulturo NAAS. Obravnavanje plodov višnje pred obiranjem z mešanico 1 %-hitozana z 100 mg l-1 salicilne kisline se je izkazalo za učinkovito, kar je omogočilo čas shrambe do 30 dni in povečalo prodajno vrednost pridelka za 7,8–8,6 % ter zmanjšalo izgubo mase pod 3 %. Obravnavanje plodov višnje pred shrambo z raztopino salicilne kisline v kombinaciji s hitozanom je omogočilo zmanjšanje števila mezofilnih aerobnih in fakultativno anaerobnih mikroorganizmov za 5,2 krat, kvasovk in plesni za 6,3 krat. Hkrati so lastnosti okusa ostale na isti ravni kot pri svežih plodovih saj je bila ocean oku-sa odlična in je znašala 5 točk
Keywords: chitosan; hitozan; izguba mase; mass loss; ovrednotenje pridelka; plodovi višnje; product evaluation; salicilna kislina; salicylic acid; sour cherry fruit