Modeliranje rezultatov Proctorjevega preskusa - Pavšič, Primož (Materiali in tehnologije, 2003)
V gradbeništvu so zemljine in kameni agregati zelo pogost gradbeni material. Kadarkoli so v uporabi zemljine in kamnine pri gradnji voziščnih konstrukcij, za nasipe in zasipe, jih je treba skoraj vedno zgostiti, tako da dosežemo potrebne inženirske lastnosti. Zgoščevanje oziroma kompaktiranje na terenu poteka z mehkimi sredstvi, kot so valjanje, vibriranje in zbijanje. Za dosego zadovoljivih rezultatov ob sprejemljivi ceni pa je treba spremljati stopnjo zgoščenosti. Laboratorijska preiskava določitve optimalne vlažnosti in maksimalne suhe zgoščenosti, poznana kot Proctorjev preskus, je osnova za spremljanje kvalitete vgrajevanja materiala na terenu.
Keywords: civil engineering; gradbeništvo; geomehanika; geotehnika; Proctorjev preskus; modeliranje