Artificial intelligence application through electric power and climate change - Sharma, Mohit (Medicine, law & society, 2025)
Ocenjevanje in usmerjanje posledic umetne inteligence (UI) in strojnega učenja (SU) ostaja prisotno v našem vsakdanjem življenju in vključuje skupna prizadevanja akademikov, politikov in industrije z nedvoumnim vplivom na sedanjost in prihodnost. UI ima sposobnost izboljšati rezultate, povečati produktivnost ter izboljšati natančnost in učinkovitost številnih plati družbe, ki so odvisne od verjetnosti in napovedi. V povzetku, njena uporabnost z največjim potencialom bi se lahko pokazala pri tistih izjemno zapletenih tehnoloških izzivih, ki so zunaj dosega človeških zmožnosti, in ne pri takšnih uporabah, ki vplivajo na civilne svoboščine in socialno strukturo naše družbe. Eden izmed takih zapletenih problemov so denimo podnebne spremembe, ki zahtevajo znatne prilagoditve v gradbenem, energetskem, prometnem in kmetijskem sektorju. Da bi zagotovili natančnejše napovedi prihajajočih vremenskih pojavov, zlasti ekstremnih razmer, lahko tudi razširi odkritja o podnebnih povezavah. Članek kritično obravnava vse večjo uporabo umetne inteligence prek sektorja električne energije v Indiji.
Keywords: adaptation; artificial intelligence; electricity generation; global warming; mitigation; power industry