219SlovenSki čebelar 6/2016 letnik CXviii IZ ZNANOSTI IN PRAKSE 4 Janez Dremelj 38901–2013 3,636 11 5 Koštomaj 32001–2012 3,625 8 6 Vozelj 32600–2011 3,600 10 7 Zaletelj 8975–2012 3,556 9 8 Janez Dremelj 8565–2011 3,500 8 9 Jug 380 3,500 8 10 Bali, Čebelarstvo Pislak 7104–2010 3,500 10 V Preglednici 4 so prikazane rodovniške številke matic, ki so v testu pri potomstvu dosegle najboljši izmerjeni povprečni donos medu. Preglednica 4: Razvrstitev matičarjev po pov- prečnem donosu medu; test pri potomstvu 2014 Št. Vzrejevalec Matičar Donos medu n 1 Ivan Dremelj 34009–2012 33,825 12 2 Vozelj 32600–2011 33,040 10 3 Koštomaj 366 33,038 8 4 Bali, Čebelarstvo Pislak 16630–2013 32,567 15 5 Debevec 4602–2011 32,438 8 6 Potisek 38903–2013 31,878 9 7 Vozelj 27255–2013 31,667 9 8 Kelemen 343–2012 30,500 8 9 Andrejč 25552–2012 30,400 10 10 Janez Dremelj 38901–2013 30,200 11 Za vsako družino so čebelarji na lestvici od 1 do 4 ocenili tudi obarvanost. Ocenjenih je bilo 453 če- beljih družin. Povprečna ocena obarvanosti je 3,49 točke od štirih možnih, to pa je znova slabše kot le- to prej. Najvišjo oceno je dobilo le še 59,1 % če- beljih družin, 31,3 % jih je dobilo oceno 3, 7,5 % čebeljih družin pa je bilo ocenjenih z 2. Družin, ki so imele več kot 2 % čebel z obarvanimi zadki (ocena 1), je bilo devet ali 1,9 %. Ker so vzrejališča čebe- ljih matic dragocen vir kakovostnega in čistega plemenskega materiala, ti rezultati kar kličejo po ustrezni zakonski ureditvi statusa območij okoli vzrejališč oz. plemenilnih postaj. Nadzor nad prometom s čebeljimi družinami znotraj teh (zaščitenih?) območij bi vzrejevalcem občutno olajšal vzrejo kakovostnih in čistih matic kranj- ske čebele. Vir: Poklukar, J. (1999): Izboljšanje odbire čebel na pro- izvodne lastnosti z uporabo selekcijskega indeksa. Zbornik Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Kmetijstvo, Zootehnika, letnik 74, št. 1, str. 47–55. Poskrbite za ustrezno shranjevanje osmukanega cvetnega prahu Ker v tem obdobju čebelarji poleg medu pridobi- vate tudi cvetni prah osmukanec, naj vam posredu- jemo nekaj kratkih napotkov za njegovo obdelavo in skladiščenje. Cvetni prah osmukanec je mikrobiolo- ško zelo občutljivo živilo. Svež vsebuje od 20–30 % vode, zato ponuja ugodne razmere za razvoj in raz- množevanje plesni, kvasovk in drugih mikroorganiz- mov. Seveda moramo tudi pred odvzemom cvetnega prahu poskrbeti za ustrezno higiensko pridobivanje (npr. za čistočo smukalnih predalčkov). Po odvze- mu dnevne bere iz smukalnega predalčka mo- ramo osmukanec v čim krajšem času shraniti v zamrzovalnik. Če želite ohraniti svežega, ga morate seveda pred zamrzovanjem še očistiti in iz njega od- straniti morebitne tujke. Če ga nameravate posušiti, pa ga lahko očistite tudi pozneje. Z zamrznitvijo vsaj za 24 ur pred nadaljnjo obde- lavo zavrete rast kvasovk, ki bi lahko povzročile kvar- jenje pridelka. Za daljšo obstojnost pa osmukanec največkrat sušimo na toplem zraku. Posušen pride- lek je tudi preprosteje distribuirati. Sušenje osmu- kanca naj vedno poteka v nadzorovanih razmerah in pri temperaturi največ 35 °C. Čebelarji ga namreč pogosto sušijo pri temperaturi 40 °C ali celo več. To- likšna temperatura je občutno previsoka, saj povzro- či zmanjšanje kakovosti pridelka (uničenje encimov, denaturacija beljakovin …). Osmukanca nikoli ne su- šite na soncu. Če ga sušite naravno, ga postavite v senčen prostor, ki je na prepihu. Najpriporočljive- je pa je osmukanec sušiti v toplotnih komorah z nadzorovano temperaturo. Ker je težko natančno napovedati, kdaj je osmukanec posušen, saj je čas sušenja odvisen od začetne vsebnosti vode v njem, priporočamo, da to preverite z valjanjem nekaj gru- dic med prsti: če se te med seboj ne sprijemajo, je to znak, da je osmukanec ustrezno suh. Rok trajanja posušenega osmukanca je – če je skladiščen v su- hem, hladnem in temnem prostoru – do dve leti. Še vedno pa je zamrzovanje osmukanca edini na- čin shranjevanja, med katerim se ne poslabša njegova izvorna kakovost. Poskrbeti morate tudi, da osmukanec shranjujete v primerni embalaži in da ga pred prodajo ustrezno označite. Nataša Lilek*, natasa.lilek@czs.si * Svetovalka JSSČ za zagotavljanje varne hrane