Zapletenost vzglasja zloga v slovenskem jeziku - Unuk, Drago (Jezikoslovni zapiski, 2022)
Članek podaja profil začetnih dvočlenskih vzglasnih nezvočniških nizov v slovenskem jeziku glede na usklajenost z razpršenostjo zvočnosti, fonološke razlage nastopanja zvočnosti ter povezanost zvočnosti z izgovarjavo, zgradbo in zaznavnostjo zloga. V oblikovanju zloga delujeta načelo zvočnosti in načelo raznovrstnosti segmentov. Pomembna sta prag zaznave vzbujanja spremembe in Fibonaccijevo zaporedje, da bi se opazila razlika rasti zvočnosti v posameznih konfiguracijah segmentov: delujeta kot merilo, da se konfiguracija pripornik in zapornik (FS) uresniči kot regularni niz v vzglasju zloga.
Keywords: Fibonacci sequence; Fibonaccijevo zaporedje; onset; prag zaznave vzbujanja; slovenščina; sonority; stimulation perception threshold; syllable; vzglasje; zlog; zvočnost