Gospodarske stvari. Oreh (juglan8 regia). Njegova prireja in velika koristnust. M. To dre^o, ki je iz Perzije doma, kjer divje raste, ima 7e8 sort, kterih najimenitniše so: 1. Drobni trdoluacinaati oreh. Sad je droben, trdoluščina8t, jedro je popolno, bogato na olju. Več sado7 na jednem aopku. 2. Debeli, trdoluačinasti oreb. Sad je srednje debelo8ti, podolgo^at okrogel s trdo luačino in polnim jedrom. Ta sorta je najbolj na^adna. 3. Tankoluačina8ti oreh. Sad je podolgo^at, tankoluš8inast s polnim jedrom. 4. Dolgi, debeli, tankoluščinasti oreb. Sad je debel, podolgo^at, s tanko luičiuo in tankim, slokim jedrom. 5. Debeli okrogli, tankološcinasti oreb. Sad iuia pra7 debel, s tanko lušcino in slokim jedrom, ki se med suaenjem zelo skrči. 6. Pozno C7eto6i oreb. Sad je srednje debel a pulnim okusnioi jedrom. Dre^o še le ineseca junija žene, za to mu tudi mraz ni 7e8 labko ne^a en iu kaž? toraj pmo jo posušili na seno ; tako voda pride toraj s hrano 7red 7 živiaski želodec. Dragace pa je po zimi; živiaa postane po subi krmi jako žejna, posebno po slami, tako da nima 7e6 slin 7 gobci in ni zmožna, subo slamo sesukati 7 želodec; tako se zgodi, da stoji žejna in Ia6na pri jaslib. Ce bi bila vendar le toliko pametna in dregnila nespametno deklo in pa jej dala vedeti, da je žejna, da ne more ne žvekati, ne požirati. Zastran napajanja naj bo se omenjeno to, da nikdar naj ne dajejo dekle ali hlapci po zimi kravam, tudi konjem ne, mrzle vode, posebno, ako je v hlevu toplo, zunaj pa velik mraz, ker živina si] s tem prebladi želodec. Voda, ki jo po zimi za napoj rabimo, mora imeti takano toploto, kakor ima zrak 7 blevu. Sem spada še omeniti nekaj zastran čistobe in snažnosti pri go^eji živini. Tudi najdebelejša in najlepša živina dobi nadležen mrčes, aii, ktere se najleži odstranijo 8 kartaeo in umivanjem; mazati jo s kakano mastjo nič ne pomaga, postane se 7e8 nečista. Pred vsakim dojenjem naj dekla kra^i vime umije z v 1 a ž n o, nikdar paz mrzlo 70 do, ker mrzla 7oda pouzroSi na vimenu kr6; in utegnili bi s tem kravo tako pokvariti, da se ne da od nobenega molziti. K temu pa še imamo mleko 6isto; ni 7 njem smetja in gnoja. Kar se gnoja tika, naj vsak goapodar na to gleda, da se hlev barem najmenj enkrat na teden izkida. To pa naj si 7sak dobro zapomni, da 8em dalje pueti gnoj 7 hle^u, tem nezdra^ejii postane zrak in tem 7e8ja nevarnost za ži^ino. Tudi 87itlobe ne ame manjkati 7 nobenem hle7U; a^itloba naj je taksna, da ži^ina 786 lebko vidi; nikdar pa naj ne ima okna pred očmi, ampak vsakikrat od zaja ali od strani. Hlevi naj so zado^olj 7isoki in zraSni. — Na zadnji8 pa naj še omenim, da u i k d a r naj noben ne pripusti bika k telici, dokler ni d 7 e leti stara; ra^no tako noben naj ne rabi mladega bika pred pol drugim letom; O7a6e pok^ari oboje. Kajti ra^no to je uzrok, da je naša goveja živina tako shirana, tako slaba; to je uzrok, da 7idimo nekikrat teleta, ki niso 7e8ja in žmeeiša od kozleta. Za takšno tele pa tudi ne da mesar več ko 3 ali 4 fl. ako bi bilo pa takšno, kakor se od njega zahte^a, dobimo za njega 20 do 30 fl. Tako sem tu naznanil 7 kratkih beaedah, kako bi bilo mogoce naao go^ejo ži^ino doma6e plohe popra^iti. Vsak gospodar, kteremu je le nekoliko ležeče na lastni koristi, in ki samo nekoliko zna misliti, bode spoznal, da 7 totib besedah ni nič umetnega, anipak sarao 7se le na7adna in iz narave posneto. Jožef Kryl.