Pravna država kot vrednota normativnega sistema - Igličar, Albin (Pravni letopis, 2024)
Pravna država uveljavlja vrednoto človeškega dostojanstva v povezavi z idejami o svetosti življenja, posvečenostjo mrtvih in zlatim pravilom. Iz teh vrednot so izvedene človekove pravice in temeljne svoboščine, ki so vsebina pravne države – njena legitimnost. Formalna plat pravne države – njena legalnost pa zahteva vezanost državnih organov na zakon. Dobro delovanje pravne države v Sloveniji je pogojeno še z visoko stopnjo normativne integracije in v zakonodajni politiki z doslednim upoštevanjem načel Resolucije o normativni dejavnosti.
Keywords: legality; legalnost; legislative policy; legitimacy; legitimnost; normative integration; pravna država; rule of law; value; vrednota; zakonodajna politika