Officer recruitment - Österberg, Johan (Sodobni vojaški izzivi, 2018)
Edini način, da na Švedskem postaneš častnik, je, da končaš triletni program šolanja častnikov. V postopku selekcije za program šolanja častnikov je velika razlika med številom kandidatov in številom posameznikov, ki se v resnici začnejo šolati. Ena izmed posledic tega je, da program šolanja častnikov ni bil v celoti zapolnjen že od leta 2008, zaradi česar v švedski vojski primanjkuje častnikov. Prednostna naloga je torej popolnitev švedske vojske z zadostnim številom usposobljenih častnikov, zato se mora od zdaj naprej število kandidatov za častnike povečevati. Leta 2014 se je začel projekt, katerega namen je preučiti pridobivanje kandidatov in selekcijo za program šolanja častnikov ter prepoznavati dejavnike uspešnosti in področja, na katerih so potrebne izboljšave. Dodatna ambicija tega projekta je tudi uvedba ukrepov, potrebnih za povečanje učinkovitosti pridobivanja kandidatov na podlagi rezultatov in razmerja kandidatov, ki se vključijo v program šolanja častnikov. Projekt je privedel do izvajanja drugačne strategije pridobivanja kadra v letih 2016 in 2017. V začetku postopka selekcije so s prijavljenimi stopili v stik kandidati, ki so že vključeni v program šolanja častnikov, povabljeni pa so bili tudi na informativni sestanek na švedski obrambni univerzi. S tistimi, ki so bili izbrani za šolanje v programu, so nato stopili v stik njihovi prihodnji poveljniki vodov in jim dali koristne informacije. Rezultati kažejo, da se je število kandidatov, ki so se vključili v program šolanja častnikov, povečalo, osip v izbirnem postopku pa je bil manjši kot prej.
Keywords: častniki; izobraževanje; kadrovanje; officers; officers' programme; program šolanja častnikov; recruitment; Swedish Armed Forces; švedska vojska