Rodnostno obnašanje in priseljevanje v Sloveniji v obdobju po drugi svetovni vojni - Josipovič, Damir (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2006)
Prispevek predstavlja razvoj priseljevanja v Slovenijo po drugi svetovni vojni z vidika vplivov na raven rodnosti v Sloveniji. Analizira priseljevanje v Slovenijo in na podlagi primerjav rodnosti posameznih etničnih skupin v Sloveniji opredeljuje njihovo vlogo v skupni rodnosti v Sloveniji. Poudarek je na primerjavah rodnosti priseljenega prebivalstva z večinskim prebivalstvom v Sloveniji. Prikazano je, da priselitve niso dvigovale ravni rodnosti v Sloveniji, temveč so jo, v nasprotju z delom javnega diskurza, celo zniževale.
Keywords: Slovenia; Slovenija; demografski razvoj; rodnost; socialna geografija; human migration; migracije; imigracija; demogeografija