GOSPODARSKI VESTNIK gooooooo O6ooooocooc(ooocx3oooo ooooo6ciooooooooc oooboooooooooooo oocooooo booooooc 0660000000000000 c i ooooooooa oooooc 0000000« (^OooopOoot)poo< § St. 3.; V Gorici, dne 1. morca 19?7. Jteto V- 9000DOOOOOOO00000000 00000900OOOOOOOOOOOOOOOC00009000OOOOOOOOUOOOOOOO000000000000000000000000ooogoooooooooooooooooOOOOOOOOOOO OOOO g IzcHciJa enkrat nn mesec. Stane letno Uredništvo In uprava v Gorici, Via S. : 'io'Ilij. ' - 'Posarneasiia 'števllkk 1 liro'. : GlovannI Štev. 6., I. nadštr. ' Pojnalisj je tiovoljt n le s popolno navedbo vira j=f l 1111 ■ j:. ■ t i .: 1' Vedno bolj so izobražen«,! posvečajo vprašanju kruha: gospodarstvu. Zasledujejo vzroke kritičnim pojavom, napovedujejo težke posledice vedno večjega nesoglasja med posameznimi pri-dobiinimi panogami Ikmeiijsivo, obrt), Navajajo sredstva za zravnanje itd”. Prej dli slej se bodo morali poklicani či-"itelji pod pritiskom razmer sprijazniti z Nasveti mož dobre volje — in lakrat bo upanje na ozdravljenje. Ta svetovni pojav — gospodarska kriza — nas ziblje v občutku, kakor da bi bila na zmeteh. Kje in kako se bodo ti valovi zagnali ob skalo, da se bo morje Sospodarskih navskrižij pomirilo, bo pisala zgodovina. Eno pa je gotovo: umaknili se bomo v smer, kjer bo naš razum raziskoval in se udejstvoval na umerjen, na najbolj enostaven in zato tudi na najsigurnejši način ter v skladu s srcem. Razum, ki je vkoval vse svoje sile v tehniko industrije in njenim večkrat ne ravno tako človeškim smotrom, Ja razum bo treba pokloniti rojstni zibelki vsem in vsemu, to je zemlji. Takrat bo razum, ki danes kolje, umerjeno grabil, ker zemlja zravnava z mirom in ljubeznijo in ne pozna napetih sirasti. Zemljedelec, pripravljaj se na to poslanstvo, ker zemlja je v tvojih rokah !n tvoja, ker je vsa prepojena z znojem, stisnjenim iz ivojih žuljev, ž .njo jokaš in boješ, v njej je tvoja in usoda vseh. V Polpreteklem času se je ta skupnost ko-diNj medlo umevala, danes — in to zo-bet sporedno z razmerami — se to ved- bolj živo čuti. Zato pa nam je vedno !?oli jasna slika tvoje skromne, a veli-caslne strehe in tvojih ustvarjajočih rok. Mlif-, . ib. Milku •>n »Pi «>rr ’i‘tu(iO »ocx>qocxxxxx>oQooocoooopoooooooooc)Ooocoooooo6coooooooooooooocx5ooc)oooboooooooop' 3ooob6ooboooooooooooo6oocxxx>6i' oooooooo oooobciodoocfe M • H *•.»( 'J ,1/1:1') / : > M j ^'» ) HviTl r’" • t 1 >1 • >»' i (>>.:■'.)/< ■‘i/ '> t; ■ .i; , fi | , ift if;? > j|'tf:* ;> Jahkcj Eprlah: ■' ’‘■b-" 1 ' ; -n-Em ; p .ul mi'.iir nul g" r.miir. i; .u ..-:.,y 4; *> '‘•o.'! A-■ dot .••)l()dm . MIGLJAJI. n A ravno tako nas vedno bolj zanima tvoje življenje, tvoj dom, ki je nas dom, tvoje vrline in tvoje hibe, ki so — to priznamo — tudi naše tube; vedno bolj stremimo za odstranitvijo vseh pomanjkljivosti. V naslednjih besedah so migljaji, kako ti je treba postopati, da boš kos težkemu položaju in boš ceio zamogel razmere izboljšati; sprejmi jiti kot dober nasvet, kot lečilo, posvetuj se o tem in ukreni! Pospremim te najprej na tvoj travnik, na zemljišče, ki vedno bolj pridobiva na velikem pomenu v narodnem gospodarstvu. Poglej to osirotelo zemljo,. ki je v popolni onemoglosti, kakor si ravnokar tudi ti! Zdi se, kakor da bi nam vsem očiiala-roparstvo. Poznamo jo le takrat, ko gremo s koso nanjo, zato pa je opešana.: Dovolj jasno ih umljivo je, da s travnikom peša celotna kmetija: živina, polje, sadovnjak i. dr. In vendar je stvar tako enostavna: najprej dolžnost, nato pravica ali: dajaj in boš jemal. Kakor ti nikdar ne pade na misel, da bi zahteval žetev, ne da bi bil prej polje izoral, pognojil, sejal in oskrboval rastline, ravno tako ne smeš zahtevati ugodnega pridelka sena, dokler nisi prej nudil travniku umne postrežbe. Danes se je v kmetijstvu tako preokre-nilo, da moramo zreti na polje čez tra-vorodni svet. Zato pa mu skušaj vročati, kar si mu s tolikimi košnjami odvzel — in bodi prepričan, da ne boš potem imel tako nizkega mnenja o njerh. Zanemarjeni travniki nam tudi povedo o tvojem hlevu, živini, onojiščni jami. Slaba krma — slaba živina, skrom- ni dohodki v mesu, kakor tudi v mleku. Najbolj trpki občutki pa se porode ob pogledu na gnojiščno jamo. Grabiš listje, voziš, nastiljaš, itd., potiš in trudiš se na vse pretege, a končno Tkaj imaš od tega? Vse najboljše zgine iz. gnoja, ti voziš na polje steljo. Kdor pa ne zna ceniti gnoja, ne ume pomena globokega obdelovanja zemlje, pravilnega oskrbovanja rastlin i. dr. Ravno iste nedostatke srečarpp pri sadnem drevju, ki je prepuščeno samemu sebi. O gnojenju, obrezovanju, sna-ženju nobenega znamenja. Tako bi lahko šli dalje iz. pomanjkljivosti v pomanjkljivost, iz hibe v hibo in vztrajamo pri zahtevi: zemlja rodi, živina dajaj! Ker to, jasno, ne more biti, sledi zaključek: zemlja je prokleta. Zemlja je pravična, a neuki kmetovalec je — ropar. Res je, da je zemlja nekdaj rodila kar »sama od sebe«,' a takrat je bilo manj ljudi, ki niso tudi zemlje tako izčrpali; danes smo se zgostili in hočemo večjih pridelkov. Sodi torej mirno in trezno, če je res upravičen tvoj obup nad samim seboj in nad zemljo! Razmišljaj, če je koristna in umestna tvoja lepa sanja o — tujini, tvoja nestrpnost po izselitvi, če je tujina res tako polna bogastva. Smo se li ke-daj vprašali, če je tujina sprejemala izžete roke, onemogle starce?! A koliko upognjenih hrbtov, koliko upadlih lic se je vrnilo v naročje domovine! Mladost, ali nisi zmožna blagosloviti rodne grude z znojem svojih mladostnih srag, nisi li v stanu osvežiti osirotele domače zemlje! Trije so naši stebri: um, volja in potrpljenje. Iz njih si izklešemo novo življenje. CKXXXX?QOfVX>nOOOOOOOOOOOOOOOOQOOOOOCKXXXyOOOOOOOOOOOaOOoooooooooooo< 5 3?SSŽS8S3SS3S8»3S«3ES38S33 iVj I , rb K \ KS I V ( ) O OOOOOOOO0OOOOOOOlXXXXXXK)0OO0X)OOOOOOg ^ T -i *- ^ 8 »oooooooocooooooooooooooooooooooooocg OOOOOOOO OOOO OOOOOOOC OOOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOC OOOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOO CXXXX OOOOOOOC OOOOOOOO0000000° Inž. Anton Sedej: DOLOČANJE MLEČNE TOLŠČOB-NOST1 Z GERBERJEVIM KISLINSKIM TOLŠČOMEROM. Za določanje mlečne tolščobnosti imamo več metod. Najbolj udomačena je Gerberjeva, ki jo imenujemo tudi kislinsko butirometrijo. V naslednjem podajam nekaj navodila onim, ki tozadevne Gerberjeve priprave že poznajo, pa jih še ne znajo pravilno rabiti, kar ima za posledico napačne rezultate ali pa še celo kako nesrečo. Oziram se le na preizkušanje nepol snetega mleka, ki prihaja v mlekarni v prvi vrsti v poštev. Z neko diplomatično spretnostjo je treba znati izbirati dneve za to delo, ker le prerado se dogaja, da prihaja v mlekarno nekaj dni po preizkušanju slabše mleko. Kdor ima torej opravka s tem poslom, naj skrbi, da bo Gerber kot resen opomin članom mlekarne v redu in vedno pripravljen na ples! Razen imenovanega aparata je treba še toliko steklenic po kakih 100 cm‘, kolikor je članov. Vsaka naj ima prilepljen listek s številko člana. Lahko pa napraviš steklo na pripravnem mestu mot- no (raskavo) s tem, da ga drgneš s finim steklenim papirjem. Na to mesto zapišeš z navadnim svinčnikom številko ali ime člana in ni več nevarnosli, da ti listek med delom odpade. Predno vzameš mleko iz članove posode za poskušnjo, ga zlasti v navpični smeri dobro premešaj, ker se tolšča vedno dviga iz spodnjih plasti v gorenje. Sploh skrbi že na kakršenkoli način, da je mleko, ki si ga vzel, res istovrstno z vsem mlekom dofičnega člana, če ga je ta tudi v več posodah prinesel. Steklenice napolni nekako do polovice (50 cm’); sicer ne potrebuješ toliko mleka za poskušnjo, pa se ti lahko pripeti, da moraš vsled kakega vzroka poskus ponoviti. Tudi v teh steklenicah je treba mleko tik pred preizkušanjem s stresenjem dobro premešati, kar je prav lahko napraviti, če so te le do polovice napolnjene. Ako je mleko le kak dan staro in se je na njem naredila že smetana, ga je treba segreti na kakih 40° C, da se ista raztopi. Včasih se ti zgodi, da si sicer mleko pripravil v steklenicah, pravo preizkušanje pa bi rad odložil za pozneje, ko bo na razpolago morda več časa; ali pa bi rad vzel mleko še tudi drugič in tretjič, pa hočeš vse preizkušanje hkra-tu izvršili. Za ta slučaj je treba mleko konser-virati, da se ne skisa in ostane dalj časa porabno. V ta namen kupiš v lekarni 40% formalina ter kaneš v stekleničico 2 kapljici na 50 cm3 mleka. Omenjam, da ta množina formalina že povzroča nekoliko nenatančnosti v rezultatu. Neškodljivo v tem oziru je, če ga damo le 1 kapljico na 100 cm3 mleka,'kar pa istega ne ohrani toliko časa nespremenjenega. Pri’takem postopanju je važna še druga reč, ki jo boš koj uvidel. Neki član je prinesel pred tednom 5 litrov prav dobrega mleka, od katerega imaš v steklenici n. pr. 52 cm3. Isti član ti je prinesel danes 8 litrov slabšega mleka, od katerega si dal v steklenico n. pr. 47 c,m3. Predno mleko preizkušaš, ga zliješ iz obeti steklenic skupaj ter dobro zmešaš. Katero mleko bo pri preizkušnji prevladalo? Gotovo ono boljše iz prve steklenice, ker ga je bilo več. Član pa je dal več slabšega mleka, •zato bi pa obratno moralo to priti bolj do veljave. Da se ne pojavijo take napake, je treba v tem primeru vzeti količino mleka za poskušajo sorazmerno z množino, ki jo je član prinesel. Vzeti bi moral, od vsakega litra mleka n. pr. 5 cm3; prvi pot torej 5X5 = 25 cm3, drugi pot 8 X 5 = 40 cm3. Zmes obeh da 65 cm3 mleka iste kakovosti, kakor je zmes 5 -f 8 = 13 litrov mlekarni izročenega mleka. Za to merjenje potrebujemo steklene merice, menzure imenovane, ki ima z.unaj zaznamovane kubične centimetre in jih je dobiti v prodajalnah fotogra-fičnih potrebščin. Predno se lotiš preizkušanja same-9n, poskrbi, da ima mleko v steklenicah t5° C topline, kar dosežeš s tem, da postaviš iste v posodo z ravnim dnesom, v katero si dal nekoliko primerno tople mladne) vode. Ko imaš tolščomere (butirometrel v stojalu z odprtino navzgor pripravljene in numerirane, se prične pipetiranje, t. j. polnjenje istih s pomočjo cevk (pipet). Pri pipetiranju pazi, da pride tekočina natanko do znamenja (črte) na pipeti. Pipete za mleko, alkohol in kisline. Kdor ima s preizkušanjem večkrat o-pravka, naj si nabavi katero izmed avtomatičnih priprav za pipetiranje. Avtomatična priprava za pipetiranje. Z obrača* njem ventilov odmerimo določeno količino žve* plene' kisline in anilovega alkohola ter sipustimo v tolščomer. Na vrsto pride najprej žveplena kislina. 1 a mora hiti nalašč v to svrho prirejena; niena specifična teža je 1.820 do 1.825 pri 15° C; kupuj jo tam, kjer si dobil vso, Gerberjevo pripravo. V drogeriji utegneš dobiti preveč ali pa premalo koncentrirano ali celo nesnažno žvepleno kislino. Pipeto poglobi dovolj v kislino, sicer se ti lahko pripeti, da med srkanjem dvigneš njen spodnji konec, na prosto in kislino dobiš prav gotovo v usta! Kako pa ta učinkuje, si lahko že opazil na lesu. V tolščomere jo je treba dati po 10 cm3. Ko si to izvršil, spuščaj v tolščomere počasi po 11 cm3 mleka, tako, da se isto s kislino ne zmeša, temveč ostane na njeni površini. Predno vzameš mleko z mlečno pipeto iz steklenice, ga je treba s tresenjem dobro zmešati, kakor sem že rekel. Prav tako počasi spuščaj v tolščomere slednjič še po 1 cm3 amilovega alkohola. Tudi tega dobivaš tam kislino. Ta mora biti kemično čist (95 do 96%), specifične teže 0.815 pri 15°C. Alkohol povzroči, da se tolšča jasno izloči. Na to zamaši tolščomere ter premešaj vsebino. fl Kako naj se drži tolščomer. Pri tem delu daj palec desne roke na zamašek, kakor kaže slika, tresi tolščomer in ga obračaj, da je zamašek enkrat spodaj, enkrat zgoraj, vedno pa tako, da ti ne škoduje, če vrže zamašek ven. Vse snovi rudninske (kazein, albumin in mlečni sladkor) razen tolšče se prično topiti (ogljeneti); razvija se toplota in ko je vsebina enakomerno rjava (nekako vinske barve), postavi tolščomer v kadičko, v kateri imaš na 65 do 70° C segreto vodo; tu naj ostanejo vsaj 5 minut, da se tolšča dobro raztopi in se potem lažje izloči. Medtem pripravi centrifugo; namaži jo na potrebnih mestih. Vloži v kovinske cevi z zamaškom proti obodu obrnene tolščomere, ki morajo biti v parih; če katerega manjka, je treba tudi temu nasproti ležečo cev pustiti prazno, sicer bi centrifuga tresla. Vrti 3 minute s 1000 obrati na minuto, oziroma, kakor je za dotično centrifugo predpisano; kako hitro je treba vrteti ročico, si lahko sam izračunaš (kakih 125 krat v minuti). Nato prepusti centrifugo samo sebi, da se ustavi; zaviranje — zlasti naglo — moti izločanje tolšče. Vzemi tolščomere iz centrifuge ter jih zopet postavi v kadičko, toda zdaj z zamaškom navzdol. Tu ostanejo 5 minut v vodi, ki naj nima manj kot 65° in ne več kot 70° C, sicer se vsebina preveč skrči ali pa preveč raztegne. S špiritnim plamenom lahko vzdržiš toplino v tej meji. Medtem tudi izginejo pene s tolšče. jemlji tolščomere zaporedoma ven, opazuj jih proti svetlobi in s privijanjem ali z odvijanjem zamaškov dosezi, da pride spodnji konec tolščobnega stebrička na ničlo. Pri lem pg bodi uren, j da se ne ohladi. Storiš najbolje, da daš čez desno roko močno cunjo ter z isto držiš zamašek, z levico pa tolščomer; | tako si tudi zavarovan, ako bi se isti le i kako odmašil. Zgoraj, in sicer na dolinici tolšče, čilaj odsioike. Če izid ni dovolj jasen, je treba poskus ponoviti. Daj tolščomer zopet v toplo vodo in potem v centrifugo, kakor poprej. Pri preizkušanju naj bodeta navzoča 2 člana. To je važno zlasti tam, kjer na podlagi dobljenih rezultatov plačujejo mleko. Ne škoduje, ako se izid izobesi na steni v mlekarni. Kakor je v vsem živ- ljenju polno tekem, tako naj vlada tudi med člani tekma v kakovosti mleka! Ako ti je kislina kanila na obleko, takoj izmij dotično mesto z vodo in potem še z amonijakovo raztopino. Tolščcmere izprazni na'takem kraju, kjer kislinski ostanek ne more škodovati. Za snaženje steklenih aparatov rabi toplo raztopino sode; nazadnje izmij vse s čisto vodo in osuši. oooooooo >000000« ■> s b 0000600« b g 5000000000000S X 5 ooooooooc *>00000000OOOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOO 000 WuOOOOo->0000000000000 >000000000 ^ X 4 D T A I ) O Q X 0000000« 5oo8 oooooooo g O Alibi V U. | § OOOOOOOOOOOOOOOO (JOOOOOOOJOOOOOOCvuOO^oOOOOOOOOOOOoooooooooooooooooooooaoooooooootooooooooOOOOOOOOOOOOOOoeOOOOOOOOOOOCoooooooooooooooo Janko Vodopivec: ODGOVOR STAREJŠEGA ČEBELARJA. V »Edinosti« z dne 27. januarja 192/. se je nekdo obdregnil ob stare, izkušene čebelarje, da ti nečejo objavili svojih izkušenj, in da jih držijo skrite pred čebelarsko javnostjo. Pa naj sledi nekaj odgovora: Mlad čebelar, med katere štejem tudi dopisnika, je slišal ali črtal o nekem panju X. Y., ki je natovoril ogromno množino medu. Izračunal si je pri zeleni mizi, koliko bi to neslo. Takojšen sklep iz pohlepa po denarju je bil storjen: Tudi jaz hočem biti čebelar z 20 do 30 panji; pa bom imel golov donos letnih 3 do 6 tisoč L. — ah, to bo prijetno! Pred čebelnjakom bom ležal, poslušal Prijetno šumenje čebel in mošniček se bo o svojem času polnil takorekoč sam od sebe. In nabavi si tak pohlepnež par Panjev, mogoče tudi več. A kmalu iz~ Previdi, da njegovi računi se ne ujemajo. Tudi pozneje ne gre tako gladko, bo si je število panjev spravil na 10 do 20. Sprevidel je, da panji sploh nečejo donašati onega dohodka, ki bi ga po njegovem mnenju, morali dati, ker se )e Prepričal o tem, opazujoč srečnega čebelarja. Takoj si je vstvaril mnenje: »Stari čebelar mi je kazal in pripovedo-val o svojem panju, ki mu je nanesel neverjetno množino medu v par tednih. Ta Pretkani mojster, pa mi ni ničesar ome-nil, kaj je započel s panjem, da mu je zamogel v tako kratkem času spraviti tako skladnico medu». Mladič si ni mogel misliti, da so mnogi panji, ki tudi staremu čebelarju dajo le po par kg medu, alj pa tudi nič. Ta mladi ni znal presoditi, da mu izkušeni čebelar kaže le to, kar je lepega in uzornega itd., slabeje je le mimogrede omenil, ali pa zamolčal. Ko govori dopisnik o skušenih če-belarfih, ki bi ne hoteli svojih izkušenj objaviti, češ, da bi se mlajši mogli z njimi okoristiti, ponavlja le klevetanje, ki se prepogosto sliši. Ce bi dotičniki čitali čebelarske liste in knjige, bi kmalu videli, da to ni res. Dopisnik pa kaže, da se ne zanima ne za ene, ne za druge, temveč čaka le z odprtimi usti na med! Kljub temu pa mi poreče kdo: »Kako pa more neki to biti, da so bili panji pri tebi tako polni, in da je bil pokazani panj tako bogato naložen?« I udi na to opombo je podan odgovor že zgoraj. Razen tega pa niso vse čebelne družine enako dobre. Tudi je odvisen uspeh od lege čebelnjaka, od paše, vremena itd. Poleg tega je donos medu odvisen od razpoloženja prebivale,ev v panju. Ima panj mnogo mlade zalege ob času glavne paše, ne more postaviti toliko medu v medišče, kakor drugi panj, v kojem^ je večina zalege pokrita in mnogo čebel, a malo mlade zalege. To je eden glavnih motivov, zakaj nanese eden panj malo, a drugi je z medom založen. Umen čebelar skuša to okolnost izrabiti in tega tudi ne prikriva začetnikom. V ostalem pa, noben mojster ni padel z neba, in tudi čebelar ne bo. VESTI. Vosek kupuje Slov. čebelarska zadruga v Gorici in ga plačuje do 18 lir za kg po kakovosti. Satnice bo Slov. čebelarska zadruga pričela izdelovati v kratkem. Kdor želi, da se mu vosek predela v satnice, naj ga pošlje zadrugi vsaj do 20. marca t. 1. Ker bo letos manj voska na razpolago, naj si, kdor le more, sam priskrbi vosek, tako bo gotov, da dobi satnice. Panje najnovejšega A. Ž. sestava bo imela na razpolago Slov. čebelarska zadruga v kratkem. Na prodaj je 30 panjev zdravih če-belnih družin. Naslov se izve pri upravi Gospodarskega vestnika. Čebelarske potrebščine ima na razpolago v Trstu Tržaška kmetijska družba Via Torre bianca št. 19. Jablane, hruške in druge čepe, čep, v mladosti za stare zebe! tXXXXXXX30000XX)^XXXX>OCX30C>OOC>OOOOOOOOOOC OC>C)OOOOOCXXXXXXXDCXXX3CXXX:OOOOOCHXXXXJOC»rV-«->000' OOOOOOOeOOOO«'v'0( OOC>)CXXX OOOOOOOO SADJARSTVO I Lsia!x§sr'000000OOOOOOOO OOOOO^V) OOOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOO OOOO OOOOOOO OOOOOOOO0000^^00 OOOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOO Orv ČOOOOOOOO ' OOOOOO^rOOOOOOOO ^ ioooooooJ 'OOOOOOOOO g 'OOOOOOOO OOOOOOOO« OOOOOOOOOOOOOOOO XJOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO« OOOOOOOO trj 11 f=d VINOGRADNIŠTVO. OOOOOOOO OOOOOOOO JOOOoOOO OOOOOOOO OOOOOOOv OOOOOOOO OOOOOOOO XJOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOC OOOOOOOOOOC Just Ušaj; RIPAR1A. Spoznanje amerikanskih podlag in njih lastnosti .je zelo važno za vsakega vinogradnika, zlasti pa za onega, ki napravlja nove vinograde. Zato hočem o-pisati, začenši s to številko lista, vse najvažnejše podlage. Pričnimo z ripario. Ta amerikanska trta je bila prva prinešena v Evropo. Prvotna, še ne izboljšana trta tako imenovana Riparia sauvage (beri sovažl, kar znači poslovenjeno divja, ni še imela onih dobrih lastnosti, ki jih imajo danes s skrbnim odbiranjem vzgojene razne podvrste, od katerih je najvažnejša Riparia Portalis. Riparia Portal is ima temnozeleno, močno rebernate, pri vrhu v oster zob zašiljene liste z rdečkastim pecljem. Vršički so rdečkasti in, kakor navadno Pri vseh riparijah, močno zakrivljeni. Trta je krepke rasti in ima samo možke cvetove. Zato ne rodi semena. Lastnosti riparije so sledeče: Proti trim uši je trta dovoljno trdna. Njene kolči se rado ukoreninijo in tudi cepljenje rada sprijema. Za dobro uspe-vanje zahteva globoka, rahla, močna in ne presuha tla. V vodi lahko razstoplji-vega apnenca ne' prenaša, zato ne uspeva v takih tleh, ki vsebujejo apnenec. Tu jo kmalu uniči bledica. Njene korenike ne gredo v globočino, zato trpi ta trta rada ob suši; trte, cepljene na njo, se tudi večkrat v par urah posušijo. Takirti trtam pravimo, da jih je »kap zadela«. Cepljenke na ripariji zelo dobro in zgodaj rodijo, ali s starostjo njih rodovitnost ponehuje. Tudi grozdje dozori za kakih 14 dni prej in je bolj sladko, kakor na cepljenkah na monti-koli. Ker je trta zelo rodovitna in kjer njene korenike ne gredo v globočino, moramo na riparijo cepljenim trtam močno gnojiti. Če tega ne delamo, nam hitro opeša vinograd, cepljen na ripariji. Iz navedenih lastnosti riparije sledi, da je ta trta dobro uporabna podlaga za močna, globoka, na apnu revna Ha in le za take kraje, kjer vinogradom obilno in redno gnojijo. ®0000000000000000000000000 JOOOOOOOOOOOOOOOOCVtOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOO ©I © SV1LOGOJSTVO. OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO >0000000OOOOOOOO • IOO< OOOOOOOO VOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO MURVOVA SČITASTA US. Kapar ali murvova ščitasta uš je majhna, zelo škodljiva rastlinska ušica, katera živi na mladikah, vejah in deblu in Pije sok. Napadene mladike in veje nato usahnejo, in če se potrebno ne ukrene, usahne tudi drevo. Če si natančno ogledamo napadeno vejo, zapazimo male okroglaste ščitke, ki merijo v premeru IV2 unm, so sivkaste barve in imajo blizu srede rdečerjavo Piko. Odluščimo ta ščitek previdno, tedaj zagledamo samico. Obenem zapazimo neka belkasta mesta, t. j. prazne Podolgaste luščine, v kojih se nahajajo nerazviti samci; te luščine obvise ha ve-)ah tudi potem, ko je samec že izlezel. Odrasla samica ima ploščato truplo, katero je zaokroženo in peterorobato Jer rumeno pa tudi rdečerjavo; nog nima ‘n se tišči na veji s pomočjo svojega sesalca. Odrasel samec je zelo podoben hiajhni mušici. Vsako leto se pojavita dva ali trije rodovi. Vsaka oplojena samica položi .100 do 150 jajčec. Množi se ta škodljivec mrej jako hitro. Zalibog je ta škodljivec zelo razširjen. Da se ga obvarujemo, ne naročajmo nikdar dreves iz okuženih pokrajin. Ta zajedalka se pa ne poloti samo murv, ampak tudi drugih rastlin. Če se gre za posamezna ali maloštevilna drevesa, je najbolje, da se poseka vse, kar je okuženega in na licu mesta sežge. Ako pa je več dreves napadenih, naj se prične takoj z zatiranjem. Napadena drevesa, naj se po zimi obrežejo in ves les na licu mesta sežge. Vsi štori in debla naj se od zgoraj navzdol skrbno oščetijo s primernimi jeklenimi ščetmi. Odluščene, breznoge babice padejo na tla in v kratkem poginejo, ker nimajo ščitka, ki bi jih varoval pred vremenskimi vplivi. Kakor ima vsaka druga rastlinam škodljiva žival svojega sovražnika, tako ga ima tudi murvova ščitasta uš. Če se njen sovražnik močno zaplodi, vsaj škodo ublaži ali pa jo pokonča doc.ela. To okolnost je upošteval ravnatelj A. Berlese in zasledil v Ameriki sovražnike te uši, neko zaledavko, ki so ji dali znanstveno ime Prospaltella Berlesei. Od tam jo je prenesel v okužene kraje in dosegel na ta način krasne uspehe. Ta zajedavka je podobna mali osi. Množi se jako hiiro. Uničevanje murvove ščilaste uši pa opravlja na ta način: Samica prospaltelle polaga jajčice v ščit uši in sicer le v ščit samice. Iz jaj-čica se razvije v ščitu majhen črvič, ki takoj začne svoje morilno delo in uš kmalu umori. Ker se, kakor prej rečeno, prospaltella jako hitro množi, hiirejše kot uš, je kmalu po tej. V državi je murvova ščitasta uš že napravilo mnogo škode. Zato je vlada dala kmetijskim uradom, ki delujejo v krajih, kjer uspeva murva, nalog, naj pomagajo pri zatiranju te škodljivke. Dala jim je pa tudi na razpolago prospaltello, ki naj jo uporabljajo pri zatiranju murvove ščilaste uši. Ni tukaj mesto, da bi obširneje razpravljali o tem. Svetujemo le, da naj se vsak, ki zapazi na svojih murvah uš, obrne do pristojnega kmetijskega urada, kjer dobi takoj natančna navodila in .sredstva za uničevanje uši. To pa čimprej! 00000000'XXXXXXX: XXXXXX»CX>OOCX300XXX>0000 XXXyX)OCOOOOOO XXXXXXX OOOOOOOO JOOOOOOO L/^i~frVJ POLJEDELSTVO. Jv** ooncOOOOOOOO OOOOOOO-»OOOOOOoOOOOOOOCOOOOOOOOOOOOOOO IOOOOOOOOOOOOOOOooooooooooocooboooooOOOOOOOO ..OooooroooooooooooooooeOOOOOOOO žina solitra, ki je potrebna za površino ene turlanske njive (3660 nr) znaša krog 30 jkg. I. V.: GNOJITE ŽITU! Zadnjič sem pozval umne kmetovalce, naj skrbijo, da bodo njih pšenične setve pravočasno pobranane. Pojasnil sem vzroke, zakaj naj to napravijo in opisal ugodne posledice, ki jih brananje rodi za pšenične setve. Smatram za umestno, da obrnem ponovno pozornost naših poljedelcev na drugo okolnosi, ki je važna za uspavanje žitnih nasadov, namreč na spomladansko gnojenje, pšenici z umetnimi gnojili. Lansko leto so v vsaki občini nekateri izvršili to gnojenje in sicer s prav dobrim uspehom, a gnojilo so jim dali kmetijski uradi brezplačno na razpolago. To so storili, da dokažejo, da umetno gnojilo, pravilno rabljeno, koristi, in da vspcdbudijo s tem kmetovalce, da si bodo tudi sami nabavljali umetnih gnojil in jih rabili na svojem polju, ko so se prepričali o njih koristi. Za spomladansko gnojenje pšenice prihaja v poštev v prvi vrsti čilski soliter, ki ga moramo pri uporabljanju trositi po vrhu zemlje. S čilskim solitrom moramo gnojiti prav posebno take posevke, ki sc trpeli med zimo, ker s tem jih poživimo, da se bodo bohotno razrastli. Pšenica, ki je trpela vsled mraza ali nalivov, dr bi s čilskim soliirom novega življenja. Mno- Raztrosi naj se soliter v treh obrokih po 10 kg m sicer v presledkih od 15 dni. Prvič naj se soliter potrosi, ko se začne pšenica vnovič razvijati. Opomniti pa moram, da se bo čutil ugoden vpliv solitra posebno na one posevke, ki so bili jeseni dobro pognojeni s fosfatnimi umetnimi gnojili. Predno se soliter potrosi, naj se zdrobi in zmeša s finim peskom ali zemljo. Trosi naj se, kadar ni vetra in kadar je pšenica suha, to je, da ni mokra ne od dežja ne od rose. Mokro pšenico bi soliter ožgal. Pri tem naj opozorim tudi na osipali je pšenice. To se je pričelo še le v poslednjem času. In to posebno tam, kjer , je žito posejano v vrstah. Z osipanjem namreč dosežemo, da se pokrijejo kasno pognale koreninice, kar je razvoju stebla v korist. DELAVNICA NA KMETIJI. Današnje napredno kmetovanje za- , hteva v svojem obratovanju vedno več strpjev in raznega orodja, od pripro-stega pa do precej mnogoličnega sestava. Za vzdrževanje in popravljanje teh predmetov pa si mora kmetovalec priskrbeti vedno novih priprav. Kljub tej očividni potrebi pa je še malo takih, ki bi imeli vse potrebno orodje na razpo- Zbirka na kmetiji potrebnega orodja. lago, da bi mogli doma sami izvršiti vsaj najnujnejše poprave. Seveda, orodje samo ne zadostuje, treba je tudi nekoliko izvežbanosti in dobre volje. Res je, da imamo kovače na razpolago in razne mehanike. In danes je tudi običajno tako, da nesemo pokvarjene stroje njim v popravo. Ali, uspeh in posledice niso vedno najboljše. Vsak poljedelec bi si moral urediti svoije obratovanje tako, da bi vsa manjša popravila izvršil doma, in le težja dela izročal mehaniku. Večkrat se pripeti, da se stroj pokvari sredi dela. Kovača ni pri rokah, delo moraš ustaviti. Kakšna zamuda časa? Zato bi bilo dobro, da bi si vsak večji kmet nabavil majhno zbirko orodja, ki bi stala krog 3000 lir. Priobčena slika vsebuje tako zbirko orodja. Naj sledi seznam tega orodja po sliki z navedbo nakupne cene: Cena: L. 700.-„ 40.- 3.75 9.75 „ 12.50 „\ 10.50 „ 12.50 1.75 „ 8.50 „ 12.-„ 75,- „ 5.75 „ 14.40 „ 125. ~ „ 5,- 5,- 9.50 „ 15.50 „ 31.- „ 7,- -5, 0 — > 0 M -J “ * " c« & O I •S Ime orodja : 1 1 škripec z vrtilnim vijakom in avtomatično zavoro 2 1 kladvice 3 3 dleta 4 2 kovaške klešče . . . 5 1 večje kladivo . . . 6 1 ročna žagica . . . . 7 1 ročni primež . . . . 8 3 šila 10 1 klešče za vs;e . . . . 9 1 klešče 11 1 kljunasto merilo . . 12 1 srednje ročno kladivo . 13 1 kladivo za baker . . . 14 1 strojni sveder . . . 16 2 svori 22 1 zarisna igla . . . . 23 1 šestilo ...... 25 1 oglomer 24 1 oglomer 26 1 jeklen meter . . . . |27 28 29 30 '31 31 33 34 ' 48 49 51 50 52 15 47 46 43 40 18 18 17 17 20 21 19 35 36 37 38 39 41 42 44 45 45 45 32 2 strgača >> 6.70 1 prsni vrtač .... t} 20.50 1 ročne škarje .... 15.- 1 zabojček z vijakovimi maticami f? 700.- 1 angleški kluč — mali . » 18.- 1 angleški ključ — veliki rt 60,- 1 sesalka jr 12,- 1 oljnica ji 7.- 1 sekira jj 17.- 1 naklo j j 400,- 1 veternica na roko . . jj 150,- 1 tolkač jj 28,- 1 primež, pritrjen na mizo jj 200,- 9 amerikanskih svedrov . jj 16.- 1 mizarsko kladivo . . jj 12.50 1 klešče za žeblje . . . jj 7.- 1 leseni oglomer . . . jj 18.40 7 svedrov jj -.70 1 okrogla pila — velika . jj 7.50 1 okrogla pila — mala . jj 4,- 1 trioglata pila - srednja jj 4.50 1 pila dolga — četvero- kotna ...... 12,- 1 paličasta pila . . . jj 3.25 1 pila polovična - okrogla jj 3.50 1 pila fina — ploščata . j j 7.50 1 bat za lotanje . . . jj 11.- 1 mizarska pila polovična — okrogla jj 10,- 1 velika ročna žaga z okvirjem jj 11,- 1 ročna žaga z visokim rezilom 17,- 1 oblič — srednji . . . jj 30,- 2 dolbača 5.- 1 kamen za brušenje z oljem jj 8,- 2 svedra dolga .... jj 10,- 1 dleto z velikim ročajem jj 7,- 1 dleto s srednjim ročajem jj 6. 1 dleto z molim ročajem jj 4.50 2 ključa za četverokote . jj 50,- >1« * i\t Priobčili smo ta članek z namenom, da bi opozorili naše poljedelce na zbirko orodja, ki jo drugod že priskrbujejo razne kmetijske organizacije svojim članom. Ker naročajo skupno in več garnitur orodja, se nabavne cene znižajo. Ali bi ne bilo umestno, da bi pričeli tudi pri nas misliti na to možnost? S®OOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOO00001X500OOOOOOOT OOOOOOOOOOOOOOOC OOOOOOOOOOOOOOOOOOOC OOOOOOOO000015000OOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOOOOOOOO. ! VRTNARSTVO IN CVETLIČARSTVO »OOOOOOOOOOOOOC0000000000000000000000(0 OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ). U.: ČE5ULA IN ČESEN. »Kako naj ravnam s česnom in čebulo, da mi bosta dobro uspe* vala. Lansko leto mi je česen ostal droben, čebula pa mi je gnila«. Iz nekega vprašanja. Sličnih vprašanj smo letos dobili več, zato naj sledi tukaj par stavkov o teh dveh vrtnih rastlinah. Čebula. Čebula se prideluje s setvijo čebul-Nega semena in saditvijo čebuljčkov. Prvi način pridelovanja traja eno, drugi Način dve leti. Pri enoletnem pridelovanju čebule s setvijo, ostane v prvem letu vedno nekaj čebul drobnih. Fe drobne čebule se prihodnje pomladi še Enkrat vsadijo, kakor se to dela s če~ buljčki. Za pridelovanje čebuljčkov se seje čebulno seme zelo gosto. Jeseni se vzamejo iz zemlje in spomladi se potem sadijo. Čebulo pa, ki jo hočemo pride-*Nti potom setve še isto leto, sejemo bolj na redko in sicer vedno v vrste v razdalji 25 c.m vrsta od vrste. Čebulno se-ki se sme le malo pogrniti z zemljo, '?-tooooooooooooooooooooo ] GOSPODARSKI KOLEDAR f E®§31 cxxxxx>oc*cxxxxxx30oooooooocxxxxx>cdooooooooooooooooooc ooooooooooooooocooooooocooooooocooooooocooooocoi ooooooooooooooo< ocoooooo APRIL. Poljedelstvo: V tem mesecu so glav-opravila na polju: sajenje krompirja, Ntev krmske pese, turšice, fižola, boba, detelje itd. Vse sej lepo • v vrste. ^aienje in setev navedenih semen vsako , A^se v vrste, ima to veliko prednost, da ■ citN jih ni treba potem povsod okopn- vgti in osipati na roko, temveč z okopal-nikom in osipalnikom in s pomočjo uprežne živine. — Ne spravljaj nikdar semena v premokro zemljo. Več pridobiš in prehitiš, ako počakaš 2, 5 ali tudi več dni, da se zemlja primerno osuši in šele v takšno seješ. Ne žabi, da morajo imeti rastline v zemlji vse rastlinske re- dilne snovi ali hranine v zadostni meri. Ako nimaš dovolj domačih gnojil, gnoji z umetnimi gnojili. Travništvo: Nadahuj in dokončaj čiščenje, trebljenje, gnojenje in brananje travnikov. Posebno na brananje ne zabil Živinoreja: Proti koncu aprila se bo zaičela ponekod krmiti živina z zelenimi krmili. Prehod od suhega k zelenemu krmljenju se mora izvršiti počasi. Začni po malem mešati zelena krmila med suha. Primešavaj vsak dan več zelene krme med suho. Suho krmo pa nižaj od dne do dne, dokler ne preideš v 14 dneh ■samo na zeleno krmo. Zelena krmila kosi zjutraj po rosi ali proti večeru pred roso. Pazi, da se zelena krmila ne ugre-jejo in ne postanejo vela. — Vse živali, posebno pa mlade in breje, začni puščati bolj pogostoma in dalje časa na prosto. — Bliža se zopet vroči polelni čas in z njim tudi vedno večja nevarnost za izbruh kužnih bolezni, ki povzročajo 'vsako leto obilo škode v naši živinoreji. Zato naj nikdo ne pozabi že sedaj razkužiti temeljito hleva in svinjaka. Pazi na snažnost jasli, korit in vse posode, ki jo rabiš za krmljenje živine. Prasičjerejci naj dajo pravočasno cepiti prašiče proti nevarni rdečici. — Izvaljena piščeta imej na toplem. Vsako pišče začni krmiti šele 48 ur po izvalitvi. Po preteku tega časa, daj piščetu najprej drobni, potočni ali rečni pesek (svišč), ki je neobhodno potreben za pospešitev prebave. Ko pišče použije nekaj zrn peska, začni mu krmiti suhih krušnih drobtinic, proso ali drugo drobno semenje, ječmenov ali ajdov zdrob ali griz. Čebelarstvo: — Čebele izletujejo pridno na pašo ter prinašajo obnožnino, vodo in nektar. Te snovi so neobhodno potrebne za hranjenje zalege. Nekateri čebelarji skušajo čebelam pri nabiranju cvetnega prahu pomagati s lem, da jim nudijo raznih mok v nadomestilo za cvetni prah. Taki poizkusi so nevarni in utegnejo več škoditi, kakor koristiti. Mnogo bolj priporočljivo pa je špekulativno pitanje z medom. Tudi pri tem delu moramo biti zelo oprezni in vedeti moramo, katerim družinam bi pitanje kori- stilo, in katerim bi morebiti še. škodilo. Zastonj bi pitali slabiča, tudi če ima dobro matico, ker primanjkovalo bi mu potrebnih čebel-valilk in negovalk in zastonj bi pitali družino, ki ima slabo matico. V teh slučajih pomaga edino združitev. V tem mesecu mora čebelar uporabiti vse svoje znanje, vse pomoči in vsa sredstva, da pride v maju, še predno akacija vzcvete, do močnih družin, ki bodo v stanju izkoristiti to važno spomladansko pašo. Kdor čebelari s slabiči in gleda bolj na število panjev, kakor na število čebel, ta ne bo imel od čebelarstva nikdar gmotnih koristi. V njegovih panjih bo vladal mesto matice molj in iz panjev bodo zletali metuljčki mesto čebel. — Umni čebelar si pripravi tudi pravočasno potrebnih satnic. Sadjarstvo: — V sadovnjaku je, raz-ven cepljenja, le malo deta. Sedaj se pojavi škodljivi cvetoder pa majski hrošč. Ta dva škodljivca zatiramo s pobiranjem v plahto otresenih hroščev. S cepljenjem in precepljenjem končajmo čim-prej. Preostale cepiče zakopljemo v senčnem kraju, da bomo z njimi cepili za lub. — Če se pokažejo listne uši, takoj nad nje s tobačnim izvlečkom. Vinogradništvo: — Cepimo trte v glavo, okopavamo in vežemo. Če bo lepo vreme, bodo trte proti koncu meseca že dobro ozelenele. Tedaj se pojavi tudi trtjon in majski hrošč. Oba škodljivca zatiramo s pobiranjem. V tem mesecu razmajamo trte siljenke v trtnico. Slabo-rastočim trtam pognojimo s čilskim solitrom. Kletarstvo: — V aprilu je skrajni čas za drugo pretakanje vina. To preta-kanje*moramo izvršiti vsekakor prej kakor ozeleni trta. Znano je, da se takrat začnejo tudi gibati vina. Če stoje še na drožju, se lahko drožje dvigne in vino se zmoti. Pri pretakanju ne smemo zabiti žveplati sodov. Nadalje moramo skrbeti za snažnost kleti in. sodov. Tla pometemo, stene pobelimo, kantirje in sode o-brišemo S suho cunjo. Vrtnarstvo: — V zimskih gredicah zredčimo rastline in jih presadimo na prosto. Posebno se priporoča prepiki- rali sadike paradižnika, zelene, paprike, nialancane itd., katerih še ni mogoče za~ sajati na stalno mesto. Od začetka do srede aprila se seje na prosto: čebula, Poletna redkev, jestvena pesa, kumare, kardi, mangold, buče, meloni, majaron, Jižol in sploh že v prejšnjih mesecih našteta zelenjava, namenjena za uporabo bolj pozno po leti. V aprilu je najbolj Primeren čas posaditi mlade šparghe na stalno mesto. Zgodnji, grah je treba okopati in obkikniti. Zimsko zelje je ponovno zaliti z gnojnico in okopati. Proti koncu aprila lahko začneš sejati pozne Poletne vrzote, kapus, karfijol in brokol. Gozdarstvo: — S sajenjem gozdnih Jajenic prenehaj, prav tako tudi s kle-ščenjem. Listje in gozdno travo poberi čimprej. Zatiraj razni gozdni škodljiv nirčeš, zlasti pa borovega prelca, boro- vega in smrekovega lubadarja. To delo, izvršeno o pravem času, ti prihrani mnogo jeze in škode. Cvetličarstvo: — Na cvetličnih gredicah cvetejo tulipani, hijacinti in druge oznanjevalke lepših dni. Razdelimo proti koncu meseca gonnolje dalij. Posadimo jih v zaboje in lonce, da jih nakalimo. Na prosto jih ne smemo še saditi. Pač pa sejemo na stalno mesto astre, mak, resedo itd. — Vrtnice obrežemo in privežemo h kolom. Novo vsajene nizke vrtnice prisujemo s prstjo. Visoke, pa položimo na zemljo in jih pokniemo s prstjo, listjem ali vejami, sicer se posušijo. — Sobnim cvetlicam prija pomladno solnce. Nudite jim dosti solnca in skrbite za primerno vlago. Vse necvetoče lončne cvetice presadimo v svežo in rodovitno zemljo. S^OOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOO O00000000000c5000000cxxxx30cxxx>000300000000000c>ocx30000000cx)cxxx)0000cxx)00cyvxxxx300000000 IX! VPRAŠANJA IN ODGOVORI. |><| OOOCXXXXXXXiOOOOOOO OOOOOOCK3 xxx)00^'000t>000000000cxv'^ LVoVf PRAKTIČNE DROBTINICE OOOOOOOO 00X300000000000X30OOOOOOOO 00000(30000)000000OOOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOO OOOOOOOO003000000 OOOO OOOOOOOO OOOOOoooooooc>ocooooooor» risn® GOSPODARSKI DROBIŽ '*OOOCXX)OOCXXX)OOOOCKXXXX»OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCXXXX> «> ’OOOCCXXXXXX>OOCXXXXXX OOOOOOOCOOOOOOOOOTIOOOOOCOOOODOOOOOOC oooooooooooooooo GLOBE. — Državni organi strogo Pazijo, da se vršijo vse naredbe, ki jih vlada izdaja. One površnosti, ki je omogočala neupoštevanje zakonov, ni več. Dokaz za to so številne globe, ki jih dobivajo vsak dan naši ljudje za najrazličnejše prestopke. Ker znašajo globe precejšnje svote, je jasno, da povzročajo Prizadetim občutne škode, za to pripo-fočamo vsem, naj se držijo predpisov. Drugega izhoda mi ne vemo. Zvišane pristojbine za izterjanje davčnih zastankov izvršilnim potom. — finančni minister jc zvišal pristojbine, ki pritičejo davčnim izterjevalnicam, ako izterjajo zamudne davke potom izvršbe. Ti poviški so precejšnji, mora pa jih v vsakem slučaju poravnati zamudni davkoplačevalec. Ni drugega izhoda, kakor da se davki pravočasno plačajo. Zatiranje sleparij v kupčiji kmetijskih potrebščin. — Kmetijsko kemično preiz-kuševališče v Gorici je pooblaščeno od ministrstva, da vrši strogo nadzorstvo nad kupčijo s kmetijskimi potrebščinami. Dobilo je nalog, da z vso odločnostjo zasleduje sleparije in sleparje, ki bi hoteli oškodovati poljedelca. Delokrog po-skuševališč se razteza v tem pogledu na ozemlje goriške in tržaške pokrajine. Kmeije so prešli s trgovske varščine. — Pcljedelci, ki'prodajajo svejb pridelke na katerikoli način, so prosti polaganja, jrgov.ske varščine, i.ako ne1,vrši jo tp:prodajo-v posebnih,:nalašč v to s\frho določenih .prodorih. ,ii;4 : o,, mo! • oni , 7-višan,državni prispevek. —-S 1. jur lija 1;9£6,. jp. vjlada ^y%s^pi .letni pnspevek ,za0 pogozplbvanje, istrskega -()d 40,0Q0l na 72.450, )ir., ;,,>{ . ,tips .posebno ta|ni^jyo zp gpre je. usta-? n ovila', vlada v Rimu degovbiiio z vs;enii merbdajpejšimi gospodarskimi organizacijami v državi. Tajništvo ima namen pomagati javnim upravam in zasebnikom, ki nameravajo izboljšati svoje pašnike ali gozdove. Tajništvo bo izvrševalo načrte in preudarke za izboljšanje planin ter nadzorovalo dotična dela; skrbelo za odobritev načrtov od štrdtii Pristojnih oblasti, delilo podpore in nagrade itd: Njegov naslov:1 Šegretariato naziOnalč’per la md-ntagna ih‘ Roma. 1 Ponarejanje mleka. — PravošOdni mimster je izdal ^ ha vse -sodnike* strog nalbg; dd' tticTajo brežobziiTib kaznovati vse nepoštene mlekarje in mlekarice: V Rimh sOi^igptbVili, he '1'e‘da krstfj’0!miQko, tem več da SO in jekapi1 pri Tem pošlfl 't’a-kO’ malomarni, da dolivajo'mlekiT Ultia-zano vodo. Torej dvakrat kaznivi. Dognali so tudi, da vodijo nekateri leh sleparskih mlekarjev posebne zapisnike, o količini vode, ki jo dolivajo in o dobičku, ki oa imajo od te vode. Ukrep pravosodnega ministrstva je torej na mestu. vz \z f C. g. Anton Cok. V Trstu je v četrtek dne 17. februarja 1927 nenadoma preminul č. ANTON ČOK, kaplan v Trstu. Bil je mož, kot človek in kot duhovnik, na svojem mestu. Od prvega početka je bil član načeliiištva Zadružne zveze v Trstu, kateri je posvetil lep del svojega dela. Bil je ugleden duhovnik, dober svetovalec in učitelj sv oj’m faranom. Blag mu bodi spomin. Listnica uredništva. — V zadnjfh dneh smo dobili toliko vprašanj, da hi nam ne zadostoval eel list, ako bi hoteli vsem odgovoriti v tej šte» vilki. Skušali smo danes ustreči bolj nujnim, dru* ga pridejo polagoma na vrsto. — Radi damo tudi pismene odgovore, toda, ako kdo zahteva, da bi mu poslali cele razprave, več strani dolge, je jas* no, da ga ne moremo zadovoljiti. Take stvari ob* ravnavamo potem v listu v posebnih člankih. — Za pridnega vrtnarja, ki bi si hotel ustvariti ob* stoj v okolici Opatije, so ugodne ponudbe na razpolago. Več se izve pri uredništvu. Listnica uprave. —r Z drugo številko smo ustavili pošiljanje lista vs:m zamudnikom. — G. Atorel Andrej, Kostanjevica 67! Blagovolite nam naznaniti svoj natančen naslov, Kamor smo Vam dosedaj list poslali, od povsod nam ga je pošta vrnila. Naročnina je poravnana. Odlikovano tisk. podjetje L. 'Lukežič, Gorica. — Odgovorni urednik: Ravnatelj Viljem Dominko. Zavarovalnici „LE NORD“ in „ROYAL EXCHANGE“ sta najgotovejši zavarovalnici proti požaru, streli, •—^ in vsem drugim nezgodam — Zastopstvo za GORIŠKO in bivšo KRANJSKO ima HROVATIN KS1ST v GORICI, Violo XXIV Mopgio št. II - prej ul. Treh kraljev. » Zavarovanje proti nezgodam delavcev na delu.