Nekatere nove odredbe in dmge gospodarske novosti. Tečajtf za invalide. Slično kakor na CeSkem in Moravjskem, so te dni otvorili te&aje za vojake-invalide tudi na deželni gospodarski šob v Ober-Siebenbrunu na Nižje-Avstrijskem, kjer bodo dobivali invalidi pouk v vseh panogah kiD)etijstva. Glavna naloga teb tečajev je strokovna izobrazba vojakov-invalidov v kmelijstvu, v vinarstvu in v mlekarstvu. Kljub poškodbam, katere se dobili invalidi v vojsjri, jim bode vendar omogočeno, se v teli tečajih izobraziti za svoi nov bodoči poklic, ko se bodo po vaeb deželah Avstrije gradili domovi za vojake-invalide, domovi, ki bodo služili kot nekak yzor za umno kmetijstvo, vinorejo in mlekarstvo. Tudi na Stajerskem se bavijo z mislijo, ustanoviti v doglediiem Času tečaje za vojake-invalide in sicer tečaje za sloveiiski in za nemški del dežele. Voiaškl delavski oddelki. C. in kr. postajno poveljstvo v Mariborn naznanja, da znašajo zneski za menažo vojaškega delavskega oddelka za mesec april za vsakega moža in vsak daai po K 1.71, za inaj Ijo K 1.82, za mesec junij pa K 1.93. Enak znesek se navadno daje yojaku-delaivcu kot vsakdnjevna dnina, katera se navadno tako zaračnni, da daje posestnik, ki ima delavsko skupino, n. pr. kosce, istim popolno h.rano, a vojaki dobijo do svojega vojaškega oddelka doklado za menažo kot dnino. — Kdor hoče imeti vojaške oddelke kot delavoe (kosce itd.), naj se takoj obrne s prošnjo na okrajno glavarstvo. Nab idiije guo uuvuijeuu. iigovinsko mii istrstvo je narocilo političnim deželnim oblastim upli vati na lastnike go^dov, zlasti na lastn.ke vtfjih gozdov, da dovolijo tudi letos nabirati ljudem ^obe in sadje, ki raste v g^zdovih in sicer ne da Li z Ijane se nam piše: Ko sem zadnjič zopet obiskal volno zajčarno pod Rožnikom, sem se s tamošnjim voditeljem dr. Voczko pogovarjaJ o dobroti in užitnostl mesa domaCih zajcev. Cudno se mi je videlo, zakai se ljudje tega mesa tako bra/nijo. Dr. Voczka mi je re« kel, da je temu krivo samo neutemeljeuo govoričenja takih lju-dj, ki še nikoli takega mesa pokusili niso, a on za svojo osebo pa, da ga mora prav posebno pohvaliti. Zajčje meso je vedno najti na Francoskem, y Belgiji in na Angleškem na jedilnih listib najboljSih restavracij in hotelov, Priprayljajo ga tamkaj na najrazličnejše načine in ljudstvo ga silno rado kot neko posebno dotfro in tečno jed uživa. Dr. Voczka mi je nadalje pravil, da se bavi z zajčjerejo že nad 12 let ter da so on in vsi njegovi ves ta čas radi in s posebno slastjo uživali zajčje meso, kadar so ga imell na razpolago, edino njegov oče se je temu upiral in trdil, da on takega mesa za ves svet ne bi botel in niti raogel jesti,. Kaka (ri leta pred vojsko pa se Je domenil s svojimi sestrami, naj pripravijo večjega zajca kot .,ogrski paprikaš" ter da nikakor ne smejo četu povedati, kakšno meso se je v to porabilo. Stari gospod ga je jedel in je paprikaš še pohvalil. %l kaj ,je jedel, mu seveda niso po\-«dali. Prihodnji teden so storili isto in tudi tretji teden so s starim gospodom večerjali paprlkaS. Ko je dr. Voczkin oče že tretjič jedel zajčje meso, ne da bi bil o tem kaj vftdel, se je sin že smel opogumiti ter začel hvaliti zajčje meso. Rekel mu je: ,,Zajčje meso je pa vendar le zelo dobro." — ,,Že mogoče", mu je odvrnil oče, „10da jaz ga ne bi mogel jesti." — »Saj si ga vendar že jedel", rou je rekel sin. — BNe, nisem ga še nikoli jedel; to je nemogočel" — nPa6, pač, današnji paprikaš je bil pripravljen od zajčjega mesa. Tudi v prejšnjih dveh tednih si s slastjo jedel tako meso." — ,,Ni mogo6e", se je začudil stari gospod. Dr. Voozka je bil na to prlpravljen in je pomolil o6etu pred obraz zajčjo glavo. Stari gospod je nato povedal, d& je mislil, da je jedel dobro telečie meso in je odtlei vedno največji zagovornik te vrste mesa. — Dostikrat pa izvira upiranje proti uživanju zajčjega mesa tudi odtod, ker ga ne znajo prav pripraviti. V Blo« venski knjižici, ki v kratkem izide, bo neka] navodll, kako je napravljati nekatere jedi od zajftjega mesa, kdor pa hofie takih kuharskih receptov Se več, na| s: kupi knjižico ,,T/6hrmeister- Bibliotek št. 334—885, KaJiinphpnfleischkiiohe'', ki jo ie dobiti v Tsaki knii-« sarni za 40 pfenigov (60 vinarjev). Jt