Ocena nevropsihološkega statusa in njen pomen v procesu kompleksne rehabilitacije - Bras, Nina (Rehabilitacija (Ljubljana), 2013)
Izhodišča: Presejalna ocena nevropsihološkega statusa je pomembna na številnih kliničnih področjih, vključno s poklicno rehabilitacijo. V Centru za poklicno rehabilitacijo Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Republike Slovenije Soča (CPR URI Soča) smo zato začeli uporabljati testno baterijo RBANS (Repeatable Battery for the Assessment of Neuropsychological Status), ki vključuje oceno petih področij kognitivnega funkcioniranja: neposredno pomnjenje, vizualno prostorske in konstrukcijske sposobnosti, jezikovne sposobnosti, pozornost in odloženo spominsko reprodukcijo. Metode: V preliminarno študijo smo zajeli 36 rehabilitantov (skupina je bila uravnotežena po spolu), ki so bili v interdisciplinarni timski obravnavi v zdravstvenem programu v CPR URI Soča. Poleg dosežkov na RBANS-u smo analizirali tudi primarne medicinske diagnoze, pridružene psihične motnje in izide rehabilitacije oziroma zaključno mnenje celotnega tima s predlogom reševanja zaposlitvene problematike. Rezultati: Vsi testi RBANS so se pokazali kot testi srednje težavnostne stopnje, razen testov pozornosti, ki so bili za naše preizkušance najtežji, in testov, ki merijo vizualno prostorske in konstrukcijske sposobnosti, ki so se na našem vzorcu izkazali za lažje. Med primarnimi diagnozami so prevladovale nezgodne možganske poškodbe in bolezni živčevja. Pridružene psihične motnje so bile zelo različne in tudi njihovo število se je med rehabilitanti razlikovalo. Najpogosteje predlagani rehabilitacijski izidi so bili skrajšani delovni čas, polna upokojitev, podaljšanje bolniškega dopusta in vključitev v program poklicne rehabilitacije (pridobivanja dodatnih kvalifikacij v izobraževalnem sistemu za odrasle). Zaključki: Baterija RBANS se je pokazala kot uporabna za presejalne namene in individualno klinično uporabo na področju poklicne rehabilitacije. Za ugotavljanje njene prognostične vrednosti v smislu napovedovanja rehabilitacijskega izida bi bila potrebna nadaljnja raziskava.
Keywords: Neuropsychological tests; neuropsychology; nevropsihologija; nevropsihološki testi; poklicna rehabilitacija; presejalni postopki; rehabilitacija; Rehabilitation, Vocational; screening; testna baterija RBANS; The Repeatable Battery for the Assessment of Neuropsychological Status (RBANS); vocational rehabilitation