Uporaba niomola 490 K za gradnjo varjenih jeklenih rezervoarjev - Vojvodič-Tuma, Jelena (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Instalacija Sermin pri Kopru gradi rezervoar za skladiščenje bencina prostornine 60000 ?$m^3$?, višine 21,8 m, notranjega preamera 61,1 m, višine plašča lovilnega bazena 17,5 m ter premera lovilnega bazena 67,0 m. Rezervoar ima dvojno dno, dvojni plašč in samonosilno aluminijasto streho v obliki kupole. Nosilna konstrukcija rezervoarja in lovilnega bazena je izdelana iz niomala 490 K. V prispevku so opisane osnove, upoštevane v statičnem izračunu konstrukcije, varilna tehnologija in potek gradnje rezervoarja. Rezervoar bo največja tovrstna jeklena konstrukcija v Sloveniji in obenem tudi najsodobnejša.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: rezervoarji; jeklo; varjenje; gradnja; statika