Use of herbs and spices and their extracts in animal nutrition - Korošec, Tamara (Acta agriculturae Slovenica, 2009)
Prepoved uporabe nutritivnih antibiotikov v prehrani živali v Evropi in naraščajoča zavest potrošnikov je sprožila potrebo po uporabi naravnih in zdravih prehranskih dodatkov za doseganje boljših proizvodnih rezultatov. Rastlinske izvlečke v prehrani živali uporabljamo kot stimulatorje apetita in prebave, za preprečevanje in zdravljenje nekaterih bolezenskih stanj, za stimuliranje fizioloških funkcij, kot barvila in kot antioksidante. Predstavljen članek je pregled dosedanjih yznanstvenih dognanj o uporabi rastlinskih ekstraktov v prehrani perutnine, prašičev in prežvekovalcev.
Keywords: animal husbandry; živinoreja; domače živali; prehrana živali; zelišča; začimbe