Pričakovanja najemnikov v povezavi s programom "strankina izbira" - Zijlstra, Sake (Urbani izziv, 2009)
Na Nizozemskem več stanovanjskih združenj ponuja svoja stanovanja tudi za prodajo. Najemniki novih ali obstoječih stanovanj se lahko odločijo, ali bodo sklenili klasično najemniško pogodbo ali pa bodo stanovanje kupili. Strokovnjaki za stanovanjska vprašanja pričakujejo, da bo tako imenovani program strankina izbira deloval spodbudno, vendar številnih vplivov programa še niso ugotovili in raziskali. V tem članku presojamo različne učinke programa. Presoja temelji na mnenjih najemnikov, ki smo jih pridobili z anketo. Najemniki so ponudbe veseli, vendar so njihova pričakovanja in izkušnje, ki se navezujejo na program strankina izbira, drugačni od pričakovanj in izkušenj upraviteljev stanovanjskih združenj in so na splošno manj optimistični.
Keywords: etažna lastnina; najem; nakup; Nizozemska; stanovanja; stanovanjska naselja; stanovanjska politika; stanovanjska pravica; večstanovanjske zgradbe