Vinski vlak Slavni gosp. Matija Ve rt o ve nam svetuje v svoji neprecenljivi knjigi „Vinoreja" imenovani, mošt iz badnja v sode po usnjati cevi spravljati, da pri tem pretakovanju vinski cvet (alkohol} iz mošta ne uide, ampak z moštom vred v sode pride, ker je vino potem veliko bolje. Po ti šegi mošt iz badnja v sode spravljati je pa le tam mogoče, kjer je bendimski hram (fala-dor) nad vinskim keldrom, drugod ne. Ker pa veliko vinorejcov te priprave ali tako napravljenih vinskih hramov nima, se tudi vsi tega postreči ne morejo. Tudi meni se je taka godila, zato sim si pred dvema letama omislil napravo, kakor jo sledeča podoba kaže, in ker mi je v veliko korist in mi skorej nad keldrom hram nadomestuje, jo podam vinorejcom v prevdark in porabo. Čerka a kaže badenj, iz kterega se moštpre-takova, pri čerki b je kolkun, kamor se lesena ka-nela ali pipa utakne, na ktero se usnjata cev cc priveze, po kteri mošt teče iz badnja v posodo d, ktera mora spodej odpiralo imeti, da se večkrat iz-pere; ta usnjata cev mora pa tako dolga biti, da se lahko vino iz nar daljnega soda pretoči, e je vlak ali pumpa, ktera mošt iz posode d kviško spravlja in pri čerki f skozi do dna dolgo usnjato ali platneno cev v sod g teče. Vlak (pumpa) mora na verhu med lesom in železom dobro zadelan biti, da zrak z vinom v dotiko ne pride. Cela naprava naj bo, kar naj bolj more, lahka, da jo človek samotež po hramu prenesti zamore; pa še boljši je, ako se ta naprava na škripceh napravi, da se od enega kraja v dru-zega prepeljati zamore. Ta naprava ni le bendimski čas pri moštu, ampak tudi pri presnemovanju vina koristna. Mojster vinoreje nam močno priporoča: vino tudi v tem času varovati dotike zraka (ljufta), da vino moči ne zgubi. Brez te naprave pa vino iz enega soda v dru-zega pretočiti skor ni mogoče, da bi zrak zraven ne prišel, ker, če se v brentač toči in iz brentača v lijak (trihtar) zliva, se vino z zrakom zmešati mora, in z zrakom več cveta odide. Koristna je ta pumpa pri presnemanji in v ben-dimskem času, ker, namesto 3, 4 do 5 delavcov en sam in prav lahko vse opravi, vino se boljši obderži, in se ga nič ne izlije. Več delavcov, več se vina popije, in več nerodnosti se zgodi. Prav bi bilo, ako bi slednji vinorednik ali pa saj vsaka soseska enega ali dvoje tacih vlakov napravila. Iz Šent-V7ida nad lpavo. Andrej Pahor, posestnik.