Everyday aesthetics and the dichotomy between routine and charisma - Aslani, Stella (Ars et humanitas, 2023)
Estetika vsakdanjega življenja v svojem bistvu temelji na domnevni dihotomiji med umetnostjo in življenjem, pri čemer življenje obravnava kot nekaj rutinskega, umetnost pa kot izstop iz rutine, kot nekaj karizmatičnega. Različni avtorji estetike vsakdanjega življenja uporabljajo različne besede za opis te dihotomij. Ossi Naukka-rinen na primer v članku »Kaj je ‘vsakdanje’ v estetiki vsakdanjosti« uporablja pre-prosto besedi vsakdanjost in nevsakdanjost, Arto Haapala pa v članku »O estetiki vs-akdanjosti: domačnost, tujost in pomen kraja« uporablja izraza domačnost in tujost. Ars & Humanitas_2023_2_FINAL.indd 254Ars & Humanitas_2023_2_FINAL.indd 2546. 02. 2024 13:36:226. 02. 2024 13:36:22 Stella aSlani / everyday aeStheticSandthe dichotomy Between routineand chariSma255Avtorja predlagata tudi različne načine za premostitev te dihotomije. Vendar pa, kot je razvidno iz članka, pravo vprašanje ni, kako premostiti dihotomijo, temveč ali dihoto-mija sploh obstaja. Poleg tega članek predlaga spremembo smeri prihodnjih raziskav estetike vsakdanjega življenja in osredotočenje na odtenke, ki obstajajo na spektru rutina–karizma in karizma–rutina, kar je podprto z akademskimi raziskavami in os-ebnim pričevanjem avtorice članka o umetniškem projektu. Poleg tega posledice tega premika presegajo meje estetike vsakdanjega življenja.
Keywords: Estetika; Filozofija; Karizma