Prostorski prikaz produkcijske sposobnosti gozdnih rastišč v Sloveniji - Bončina, Andrej (Gozdarski vestnik, 2014)
Ugotovljene vrednosti rastiščnih indeksov drevesnih vrst na rastiščih, opredeljenih z gozdnimi združbami na ravni asociacije, so bili podlaga za oceno produkcijske sposobnosti gozdnih rastišč (PSGR) v Sloveniji ter njihov prostorski prikaz na ravni odsekov. Postopek določanja PSGR na ravni 74 gozdnih rastiščnih tipov in odsekov je obsegal: 1) oceno naravne drevesne sestave gozdnih združb (gozdnih rastiščnih tipov), 2) oceno produkcijske sposobnosti posameznih drevesnih vrst po gozdnih združbah, 3) izračun srednje vrednosti PSGR na ravnih odsekov ter 4) grafični prikaz za gozdni prostor Slovenije. Produkcijske sposobnosti 74 gozdnih rastiščnih tipov so od 0 do 22,1 m3ha-1leto-1, v poprečju pa 7,5 m3ha-1leto-1. Analiza vrednosti PSGR po odsekih kaže, da so te na 77 % celotne gozdne površine v intervalu 6%10 m3ha-1leto-1. Algoritmi, ki smo jih uporabili za prostorski prikaz PSGR, omogočajo stalno posodabljanje karte PSGR. Izboljšamo jo lahko z dodatnimi raziskavami rastiščnih indeksov, dopolnjenimi postopki ugotavljanja PSGR in izboljšanimi fitocenološkimi podlagami.
Keywords: rastiščni indeks; site index; forest site productivity; produkcijska sposobnost; forest site types; gozdni rastiščni tipi; Slovenia; Slovenija