Peroralni antidiabetiki - pregled stanja in pogled v prihodnost - Zidar, Nace (Farmacevtski vestnik, 2019)
Sladkorna bolezen tipa 2 je kronična progresivna metabolna bolezen, ki nastane, ko trebušna slinavka ne proizvede dovolj inzulina ali kadar človeško telo proizvedenega inzulina ne uspe učinkovito izrabiti. Zaradi njihove učinkovitosti in enostavnosti jemanja za preprečevanje hiperglikemije pri pacientih s sladkorno boleznijo tipa 2 pogosto uporabljamo peroralne antidiabetike. Med najbolj uveljavljene uvrščamo metformin in sulfonilsečnine, ki so v uporabi že več kot 50 let. Poleg teh pa v terapiji uporabljamo še številne druge skupine učinkovin, kot so meglitinidi, tiazolidindioni, zaviralci alfa-glukozidaze, zaviralci dipeptidil-peptidaze 4 (DPP-4) in zaviralci kotransporterja natrijevih ionov in glukoze 2 (SGLT-2). Število učinkovin za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 se je v zadnjih letih močno povečalo. V članku predstavljamo pregled obstoječih skupin peroralnih antidiabetikov in nekatere novejše skupine učinkovin, ki so v različnih fazah razvoja.
Keywords: metformin; peroralni antidiabetik; Sladkorna bolezen tip 2; sulfonilsečnina; zaviralec