Odgovor na vprašanje o sušenji mesa. „Novice" so v zadnjem listu vprašale: kako na Krasu, Ipavi itd. sušijo svinjino. Na to jim odgovorim sledeče: Resnica je, da je suho svinjsko mes6 v Ipavi, na Krasu itd. bolje kakor v Ljubljani ali na Gorenjskem, in zato marsikdo misli, da Gorenci suhega mesd na-pravljati ne znajo. A to ni tako. Pripravljanje suhega mesd je povsod enako, samo sušenje je različno. Ipavci obesijo mes6 na tak kraj, kjer le malo dima do njega pride, zakaj tam ga ne suši samo dim, ampak tudi suhi zrak, to je, burja, katera celo zimo po Ipavi razsaja. Gorenjec je pa zastran vlažnega zraka, ki ga celo zimo ima, prisiljen, meso na samem močnem dimu sušiti; ako bi tega ne storil, bi se mu gotovo svinjina spridila. Gorenjska svinjina je torej preveč sparjena in okajena, česar pa niso Gorenjci krivi, ampak njih kraj. Nekdo, ki je bil več let na Ipavskem.