Pomen ultrazvočnih značilnosti endometrija pri napovedovanju vgnezditve zarodkov v postopkih zunajtelesne oploditve v naravnem ciklusu - Kuder, Lucija (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali z ultrazvočnimi značilnostmi endometrija, kot so debelina, tip in gibanje subendometrija na dan prenosa zarodka v postopkih zunajtelesne oploditve (IVF) v naravnem ciklusu lahko napovemo možnost vgnezditve zarodka. Metode dela: V prospektivno raziskavo smo vključili 108 naravnih ciklusov IVF, pri katerih je prišlo do prenosa zarodka. Eno uro pred prenosom zarodkov smo z vaginalnim ultrazvokom merili debelino endometrija, ocenjevali izgled in gibanje endometrija. Debelino in tip endometrija smo ocenjevali v sagitalni ravnini uterusa. Ocenili smo smer gibanja, amplitudo in obseg valovanja glede na dolžino maternične votline. Ženske smo razdelili v dve skupini: prvo skupino so tvorile tiste, ki so zanosile, in druge tisto, ki niso. Rezultati. Povprečna starost žensk je bila 32,8 +/- 4,07 leta. Obe skupini sta bili primerljivi po starosti, bazalnih vrednostih FSH, serumski koncentraciji estradiola in povprečnem premeru folikla na dan dajanja hCG. Stopnja zanositve na prenos zarodka je bila 22,2% (24/108), 84 (77,8%) pa ni bilo nosečih. Debelina in tip endometrija ter smer,obseg in amplituda gibanja endometrija so bili podobni v obeh skupinah in se statistično pomembno niso razlikovali (p>0,05). Trajanje menstruacijskega ciklusa pred dajanjem hCG v skupini nenosečih je bilo statistično pomembno krajše (p=0,002). Zaključki. Na osnovi ugotavljanja ultrazvočnih značilnosti endometrija, kot so debelina in tip ter gibanje na dan prenosa zarodkov v postopku zunajtelesne oploditve v naravnem ciklusu ne moremo predvideti možnosti vgnezditve zarodka.
Keywords: Embryo; Endometrij; Endometrium; fertilization; Fertilization in vitro; humana reprodukcija; Implantation; in vitro fertilization; Menstrual cycle; Menstrualni ciklus; oploditev; Oploditev in vitro; Ultrasound; Ultrazvok; Vgnezditev; Zarodek; zunajtelesna oploditev