Poverty reduction programme in Georgia - Shatberashvili, Nino (Družboslovne razprave, 2014)
V članku analiziramo zmožnost programa denarnih socialnih pomoči v Gruziji, da bi dosegel ta cilje in revnim ljudem omogočil zadovoljitev svojih potreb. Metode zbiranja podatkov so predvsem pregled literature, analize podatkov različnih poročil o revščini v Gruziji in uporaba statističnih podatkov, ki so na voljo v tej državi. Rezultati kažejo, da je učinek socialnih denarnih pomoči različen glede na različne skupine ljudi; še posebno visoka je revščina otrok. Stopnja tveganja revščine se razlikuje glede na regije in je najvišja v goratih predelih, kjer je junija 2013 tretjina vseh gospodinjstev prejemala denarno pomoč. Zaključimo lahko, da je program uspešno odgovoril na večino potreb, vendar bi za večjo učinkovitost in uspešnost programa morali premisliti o pokritosti, velikosti in oblikah denarnih pomoči.
Keywords: Public welfare; Socialna pomoč; Revščina; Poverty; Georgia; Georgia (Republic); Gruzija; denarna socialna pomoč