Ali telesne obremenitve pri izvajanju dejavnosti zdravstvene nege privedejo do poškodb lokomotornega sistema? - Petkovšek Gregorin, Romana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2015)
Izhodišče: Delovno okolje zdravstvene nege je zelo zahtevno. Zaposleni v zdravstveni negi so ne glede na mesto zaposlitve izpostavljeni poškodbam, predvsem bolečinam v hrbtenici, kar vodi v odsotnost z dela. Metode: Na URI - Soča smo z anketo zadnji teden v septembru leta 2014 izvedli presečno raziskavo. Anketirali smo vse zaposlene v zdravstveni negi. Rezultati: V raziskavi je sodelovalo 71 zaposlenih v zdravstveni negi, kar predstavlja 75-odstoten odziv anketirancev. Ocenjena zanesljivost instrumenta z vidika notranje skladnosti je znašala 0,83. Najpogosteje zastopana starostna skupina je bila med 31 in 40 let. Med anketiranci jih je bilo največ s končano srednješolsko izobrazbo (69 %). Kar 96 % anketirancev je izjavilo, da so se jim po končanem delu v službi že pojavile bolečine na različnih delih telesa. Prvič so se jim bolečine pojavile po 6 do 10 letih opravljanja poklica. Večina anketirancev (78 %) meni, da so njihove težave povezane z naravo njihovega dela. Ena tretjina anketirancev je zaradi prisotnosti bolečine potrebovala bolniški stalež, ki je povprečno trajal 14 dni. Kar 96 % anketirancev pri svojem delu uporablja pripomočke za nego; 52 % jih meni, da so ti pripomočki vedno na voljo. Zaključek: Prisotnost poškodb pri delu in z njimi povezana odsotnost z dela sta v ustanovi, kjer je potekala raziskava, visoka. Vodstvo ustanove bi moralo razmisliti, katere ukrepe bi bilo dobro uvesti, da bi zmanjšali pojavnost poškodb pri delu. Prav tako bi bilo smiselno raziskati področje pripomočkov za lažje premeščanje bolnikov.
Keywords: bolečina; Nursing; Occupational Injuries; Pain; poškodbe pri delu; zdravstvena nega