The intersection of critical emancipatory peacebuilding and social enterprise - Oloke, Ireoluwatomi (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2018)
Avtentično vključevanje pripadnikov manjšinskih etničnih skupnosti v pozitivne projekte utrjevanja miru tem skupnostim omogoča razvoj ekonomskih, političnih in socialnih kapacitet, ki so bistvenega pomena za njihovo doseganje avtonomije na subnacionalni ravni. Članek predstavlja pristop h krepitvi miru, temelječ na dialoški teoriji akcije, ki tudi najnižjim lokalnim akterjem zagotavlja avtentično zastopanost v mirovnih projektih. Razvijamo dialoški pristop h socialnemu podjetništvu, ki omogoča avtentično vključevanje lokalnih akterjev skupaj z zunanjimi akterji in implementacijo projekta socialnega podjetništva, ki omogoča kooperativno delovanje. Evalvacija in posvetovanje z lokalnimi sodelavci omogočata implementacijo socialnega podjetništva, primernega za določeno skupnost.
Keywords: avtonomija; dialoška teorija; narodne manjšine; socialno podjetništvo