Avtentična razlaga zakona - Zagorc, Saša (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2012)
Po avtorjevem mnenju institut avtentične razlage zakona, ki smo ga prevzeli iz nekdanjega socialističnega sistema, nasprotuje bistvu liberalno-demokratičnega modela oblasti. Avtentična razlaga zakona daje zakonodajalcu pravico naknadno razlagati zakon s pravnim učinkom ex tunc. Ker ima obvezno pravno moč, ni v skladu z načeloma delitve oblasti in varstva človekovih pravic. Zakonodajalec s svojo razlago posega v pristojnost sodstva, da samostojno in avtonomno s pomočjo priznanih metod razlaga pravo v konkretnih primerih. Bistvena bi bila sprememba paradigme, in sicer da preusmerimo pozornosti s subjekta razlage na metodo razlage. Zaskrbljujoče je, da se avtentična razlaga zakona vse pogosteje uporablja v Sloveniji. Čeprav Ustavno sodišče instituta še ni razveljavilo, posamični primeri iz prakse kažejo, da bo to moralo prej ko slej storiti.
Keywords: parlamenti; parlamentarna demokracija; statute; zakoni; razlaga; interpretacija